Moordverdachte Latifa T. nog een keer gehoord over Mimoun Bergoual (66)

De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan
De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan © John van der Tol
OUD ADE - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet Latifa T. (39) nog één keer gehoord worden als verdachte van de moord op haar man Mimoun Bergoual (66). Dat bleek vrijdag in de rechtbank. Tot nu toe beroept T. zich grotendeels op haar zwijgrecht en komt ze nooit naar een zitting. T. is één van de vier verdachten in de moordzaak die al bijna anderhalf jaar loopt. Alleen Zakaria C. (24) kwam vrijdag naar de tussentijdse zitting.
Op verzoek van de advocaten van de vier verdachten worden er binnenkort nog meerdere getuigen gehoord in de moordzaak. Zoals een van de laatste personen die Mimoun Bergoual nog in leven zou hebben gezien. De vier verdachten, waaronder ook de andere Fransmannen Stevens S. (49) en Youssef C. (32), worden daarnaast ook in elkaars zaken als getuigen opgeroepen.
Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door T. (39) melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden. Uiteindelijk werden T. en de drie Fransmannen vorig jaar opgepakt in verband met de moord. Latifa T. en Zakaria C. bleken geliefden van elkaar te zijn, zo kwam naar voren uit WhatsAppberichten die werden uitgewisseld tussen de twee.

Onder voorwaarden thuis

S. kreeg vorig jaar juli te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. Hij zou medeplichtig zijn geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met de andere Fransman Youssef C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade te zijn gereden.
Net als voorgaande keren vroegen de advocaten van T., en Zakeria C. om hun cliënten voorlopig op vrije voeten te stellen. De rechtbank zag hier opnieuw geen reden voor. Zakaria C. ontkende vrijdag wederom iets met de moord te maken te hebben. 'Ik heb me altijd aan de regels gehouden en ben altijd op komen dagen tijdens alle zittingen. Ik blijf het voor de zoveelste keer zeggen: men moet meer onderzoek doen. Ik weet van mezelf zeker dat ik hier niks, maar dan ook niks, mee te maken heb. Ik blijf gewoon een mens met een hart.'

Doorbraak in strafrechtelijk onderzoek

In maart was er nog een doorbraak in het strafrechtelijk onderzoek. Uit nieuw onderzoek was gebleken dat de 66-jarige Bergoual mogelijk enkele uren eerder om het leven is gebracht dan eerder werd aangenomen. Deze conclusie was slecht nieuws voor de vier verdachten in de moordzaak. Dat sluit namelijk wel aan op de tijdstippen dat de auto van de moordverdachten op de Nederlandse snelweg is gesignaleerd. Eerder was dat nog niet het geval.
Of T. mee gaat werken aan een nieuw verhoor en vragen wil beantwoorden over de bevindingen in het forensisch rapport, zoals bijvoorbeeld het tijdstip van overlijden, is nog de vraag. De zaak wordt vanaf eind november inhoudelijk behandeld. De eerstvolgende zitting is op 25 augustus.