Yaro (54) kan zich moeilijk houden aan gebiedsverbod: 'Ik ben te oud, ik heb er genoeg van'

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De 54-jarige Yaro heeft moeite om zich aan opgelegde gebiedsverboden te houden. Vorig jaar januari wordt hij voor de zoveelste keer gesignaleerd in één van de Haagse straten waar hij toch echt niet meer mag komen. Nu moet hij weer voor de rechter verschijnen.
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de Politierechter.
De man is overgebracht uit de gevangenis om de zitting bij te wonen. Agenten begeleiden hem door de zij-ingang van de rechtszaal. Ietwat verdwaasd, maar met een glimlach op zijn gezicht, komt de kale man de zaal binnen. 'Hier moet u heen', zegt de agent als Yaro in eerste instantie zijn zitplaats voorbij loopt.
Net als de rest in de zaal, vraagt de rechter zich af waarom hij nu vastzit. Yaro begint onverstaanbaar te praten. Iedereen luistert zo ingespannen mogelijk om te begrijpen wat hij zegt. 'Wacht op kliniek', is een aantal van de verstaanbare woorden.

Uit kliniek weggerend

Hij blijkt eerder uit een kliniek te zijn weggerend, zegt hij zelf. Hij komt nu in aanmerking voor de zogeheten ISD (Inrichting Stelselmatige Daders) maatregel. Daders die stelselmatig delicten plegen, waardoor ze veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken, worden hiermee in een inrichting geplaatst die specifiek voor hen is bedoeld.
De rechter buigt zich over de verdenking waarvoor Yaro moet voorkomen. Begin vorig jaar bevond de 54-jarige zich weer in een straat waar hij niet meer mocht komen. 'U was daar hè?', vraagt de rechter. 'Klopt, klopt', zegt Yaro, die nu beter is te verstaan. 'Ik was weggestuurd bij de Kessler stichting. Ik was op zoek naar peukies in de prullenbak.'

Liep ook te bedelen

'U liep ook te bedelen, zeggen ze?' 'Ja, voor sigaretten', zegt Yaro. 'Maar dat mag ook niet voor een sigaret', aldus de rechter. 'Ja, is mijn foutje', zegt Yaro terneergeslagen. 'U zegt dat u er spijt van heeft. Maar bedelen veroorzaakt veel overlast', gaat de rechter door. 'En daarom ben ik hier', zegt Yaro, waarna hij luid zucht.
'Gaat u het in het vervolg niet meer doen?' Yaro schudt zijn hoofd. 'Nee, ik ga naar de kliniek. Ik ben te oud, ik heb er genoeg van. Ik beloof dat ik geen problemen meer krijg met rechters en justitie. Ik doe mijn best. Geef mij nog een kans alstublieft', aldus zijn smeekbede.

Nog een week zitten

De officier van justitie kan er kort over zijn. Hij vindt bewezen dat Yaro schuldig is. Yaro blijkt alleen eerder ook al vijf keer voor hetzelfde feit veroordeeld. 'Het is niet alleen overtreden, maar er wordt ook gebedeld. Ik meen wel dat er een straf moet volgen.' Hij eist een onvoorwaardelijke celstraf van één week.
'De officier van justitie vindt dat u nog een week moet zitten', verduidelijkt de rechter. 'Hoop het niet. Alstublieft, ik wil terug naar de kliniek. Ik zal geen problemen meer geven.' De rechter: 'Iedereen hier zegt dat het de laatste keer zal zijn.’ Yaro doet nog een laatste poging: 'Maar ik ben te oud nu. Ik kan er niet meer tegen.'

'Verbeter mijn leven'

Tijdens zijn eerdere veroordeling voor het meermalig overtreden van het gebiedsverbod, had Yaro in maart al straf gekregen. Deze overtreding had toen eigenlijk ook mee moeten tellen, maar door de ‘formaliteiten van de dag' was dat niet gebeurd. 'Als deze erbij was gekomen, denk ik eerlijk gezegd niet dat er een langere straf uit was gekomen. Toen had u voor de overtredingen in totaal één maand gevangenisstraf gekregen. Ik vind u schuldig bewezen, maar u krijgt geen extra straf meer. U moet het niet meer doen he? De officier van justitie kan nog in hoger beroep gaan.'
'Nee, nee. Ik verbeter mijn leven', zegt Yaro. Waarna hij weer met de agenten door de zij-ingang de rechtszaal verlaat en in de gevangenis wacht tot hij naar een kliniek kan.
Namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.