Nieuws

Westlandse kwekerij breekt met uitzendbureau na onthullingen over wurgcontracten

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Omroep West
WESTLAND - Vreugdenhil Bulbs en Plants zet per direct de samenwerking met uitzendbureau JanPol stop vanwege de uitbuiting van Oekraïense medewerkers. Dat liet directeur Jochem Vreugdenhil vrijdag weten. De Nederlandse Arbeidsinspectie geeft aan dat zij geen signalen van uitbuiting hebben aangetroffen bij de Westlandse kweker en nog onderzoek zullen doen naar twee uitzendbureaus.
Uit documenten die de vakbond CNV in handen kreeg en gesprekken die RTL Nieuws voerde, bleek dat Vreugdenhil Bulbs en Plants uit 's-Gravenzande ongeveer dertig Oekraïners in dienst heeft die te maken hadden met wurgcontracten. De arbeidsmigranten waren via het uitzendbureau JanPol uit Polen voor drie maanden uitgezonden naar Nederland. In de contracten van deze werknemers stond onder andere dat werknemers bij een overtreding van de regels gedeporteerd kunnen worden naar Oekraïne. Ook konden werknemers een boete van vijfhonderd euro krijgen als ze met de Nederlandse plantenkwekerij contact opnemen over arbeidskwesties.
Door de opschudding die donderdag ontstond door de onthullingen van deze wurgcontracten van uitzendbureau JanPol, heeft Vreugdenhil Bulbs en Plants per direct de samenwerking met het uitzendbureau afgebroken. Dat meldt mediapartner WOS. Volgens directeur Vreugdenhil is uit onderzoek gebleken dat de contracten van JanPol met de Oekraïense werknemers inderdaad niet in de haak zijn. 'Daarom hebben we de samenwerking met JanPol per direct stopgezet', zegt de directeur van het Westlandse bedrijf.

Overeenkomst bereikt met ander uitzendbureau

'We zijn ervan overtuigd dat het recht aan onze kant staat. Als je in Nederland werkt, dan val je onder de Nederlandse wetgeving. Als een organisatie in strijd met de wet handelt, dan is het niet meer dan logisch dat overeenkomsten niet langer in stand kunnen worden gehouden', aldus Vreugdenhil.
Daarnaast laat de directeur van het kweekbedrijf weten dat het bedrijf een overeenkomst heeft bereikt met het Nederlandse uitzendbureau Tradiro voor de Oekraïense werknemers. Tradiro biedt de gedupeerde werknemers nu een contract aan. De arbeidsmigranten kunnen daarmee voor minimaal zes maanden bij Vreugdenhil blijven werken.

Nader onderzoek naar twee uitzendbureaus

De Nederlandse Arbeidsinspectie laat weten dat er geen signalen van uitbuiting zijn aangetroffen bij een 'bedrijf in Westland dat donderdag in het nieuws was'. de Arbeidsinspectie noemt daarbij niet de naam van Vreugdenhil Bulbs en Plants. Daarnaast laat de Arbeidsinspectie weten dat zij nader onderzoek zullen doen naar twee uitzendbureaus voor overtreding van arbeidswetten.