Leidse beelden doelwit van actiegroep Doorbraak: 'Koloniaal verleden uit het straatbeeld'

Het ingepakte Indië-monument in Leiden
Het ingepakte Indië-monument in Leiden © Sleutelstad
LEIDEN - De Federatie Indische Nederlanders, die Nederlands-Indische geschiedenis en erfgoed levend wil houden, doet aangifte van opruiing. Aanleiding is het in vuilniszakken verpakken van het Indië-monument bij Molen de Put in Leiden door actiegroep Doorbraak. De activisten riepen eerder deze week anderen op om mee te doen met de wat ze de #beeldenstorm noemen. Voor de Federatie Indische Nederlanders is dat aanleiding om aangifte te doen. De gemeente doet dat niet.
'Dit is niet de eerste keer dat Indische monumenten doelwit zijn van vandalisme, dat moet stoppen', zegt woordvoerder Micha'el Lentze van de Federatie tegen media-partner Sleutelstad. Het Indië-monument is geplaatst ter herinnering aan de 26 inwoners van Leiden die als militair sneuvelden tussen 1945 en 1952 in het voormalig Nederlands-Indië. In 2001 werd het met rode verf besmeurd. En nu waren het dus vuilniszakken die zonder problemen en beschadigingen konden worden weggehaald door de gemeente.
'De publieke ruimte in Nederland staat vol vereringen van koloniale schurken. Beelden, herdenkingsmonumenten, grafmonumenten, namen van straten en pleinen, ornamenten op gebouwen. Schurken die massamoord en genocide pleegden, mensen tot slaaf maakten en in tot slaaf gemaakten handelden, onderdeel waren van een systeem van eeuwenlange massale plundering en moord', zo staat te lezen in een verklaring van de linkse Leidse actiegroep.

'Stuitend en onacceptabel'

Doorbraak houdt het niet bij de eigen inpakactie bij het Indië-monument, maar roept ook anderen op om mee te doen met de wat ze de #beeldenstorm noemen. 'Zoek een beeld, monument, straat, of een andere koloniale verwijzing in je buurt en leef je creativiteit uit! Pak het in in een vuilniszak, besmeur het, plak er stickers op, krijt er op of er omheen of ga er met een spandoek bij staan.'
De Federatie Indische Nederlanders noemt de oproep van van Doorbraak bij monde van woordvoerder Micha’el Lentze 'stuitend en onacceptabel'. 'Niet alleen de actie wordt opgeëist, maar het bevat ook een oproep tot nieuw vandalisme. We gaan er vanuit dat politie en justitie nu ingrijpen.'

Afvalhoop van de geschiedenis

'Die beelden horen op de afvalhoop van de geschiedenis', stelt Doorbraak. We voegden de daad bij het woord, en verpakten het Indië-monument in Leiden alvast in vuilniszakken. De beeldjes van de moordenaars waren twee dagen lang ingepakt, een verademing dat we ze niet hoefden te zien', zegt een woordvoerder van Doorbraak tegen Sleutelstad.
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) heeft geen goed woord over voor de oproep van de links-radicale actiegroep. Doorbraak zet volgens de BVNL-voorman aan tot strafbare feiten door op te roepen om de boel te vernielen. 'De oproep tot een beeldenstorm, waarbij vernielzucht het uitgangspunt is, valt niet onder het recht om te demonstreren. Dat recht verspil je als je de boel gaat vernielen en anderen daartoe oproept.'

Vragen in de gemeenteraad en Tweede Kamer

Van Haga: 'Nu woke-fanaten compleet doorslaan en beelden, herdenkingsmonumenten, grafmonumenten, namen van straten en pleinen en ornamenten op gebouwen niet veilig meer zijn, vraag ik de minister van Justitie en Veiligheid om een extra strafmaat voor diegene die deelnemen aan deze vernielzuchtige beeldenstorm. Ook wil ik weten hoe politie en justitie verder gaan ingrijpen om dit zooitje ongeregeld een halt toe te roepen.'
De gemeente Leiden ziet af van aangifte vanwege vandalisme tegen de actiegroep. VVD Leiden vindt dat teleurstellend. Dat zegt Alyssa Voorwald. Volgens Voorwald geeft de gemeente zo het signaal af dat vandalisme wordt beloond en dat het normaal gedrag is. 'Dat is het niet en dat zou het ook nooit mogen worden', zegt Voorwald. De VVD wil daarom vragen stellen over het onderwerp in de raadsvergadering van donderdag.

Eerder monumenten in Leiden beklad

In april werd in Leiden ook al het homomonument op de Haarlemmerstraat beklad met verf. Begin mei werd een oorlogsmonument op de Lammermarkt beklad. Het is onbekend wie daarvoor verantwoordelijk was.