Driftige eend niet klein te krijgen: 70 jaar Donald Duck in Noordwijks museum

Donald Duck 70 jaar in Nederland
Donald Duck 70 jaar in Nederland © MocA
NOORDWIJK - Al 70 jaar lang zorgt antiheld en driftkikker Donald Duck voor goede verkoopcijfers van het Vrolijkste Weekblad van Nederland. De wekelijkse strip wordt gekoesterd in talloze Nederlandse families die het abonnement van generatie op generatie doorgeven. Om dit familiefeest te vieren heeft het Museum of Comic Art (MoCA) in de Noordwijkse Bomstraat een tentoonstelling gemaakt over het weekblad. Daarin zijn ook twee originele tekeningen van de oorspronkelijke tekenaar van Donald Duck, Carl Barks, te zien.
De Donald Duck is nog altijd het meest gelezen stripblad van Nederland. De oplage ligt nog altijd op zo’n 200.00 exemplaren per week.. Dat is bijzonder, want de concurrentie is groot. Dat was in 1952 wel anders. Toen waren er bijna geen tijdschriften voor kinderen, totdat de Geïllustreerde Pers op 25 oktober 1952 het stripblad Donald Duck lanceerde. Omstreeks 1980 was Donalds succes hier op een hoogtepunt. Toen werden er wekelijks meer dan 450.000 Duckjes gedrukt.
In het begin werden de strips voor het blad uit Amerika gehaald en in het Nederlands vertaald. Maar door de jaren heen werden ook steeds meer verhalen in Nederland door Nederlandse schrijvers en tekenaars gemaakt, want zij voelen immers het beste aan wat Nederlandse kinderen leuk vinden.

Antiheld

'Donald Duck is natuurlijk een antiheld', zegt John Asselbergs van het MoCA. 'Hij werkt zichzelf in de nesten, maar uiteindelijk komt het altijd goed met behulp van zijn neefjes of anderen uit de Disney-stal.' Speciale aandacht is er in de tentoonstelling voor Carl Barks: de Amerikaanse tekenaar in dienst van Disney. Hij creëerde heel Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck, Katrien Duck en Guus Geluk. Voor het eerst zijn nu in Nederland originelen van zijn hand te bewonderen.
Originele tekening van Carl Barks
Originele tekening van Carl Barks © MoCA
'Er zijn wereldwijd nog maar honderd originele tekeningen van Carl Barks bekend', weet Asselbergs. 'Dus het is het heel bijzonder dat we die kostbare werken hebben. Ze zijn door verzamelaar Arie Korbee ooit op een een beurs in Parijs en in de VS gekocht. Destijds werd er niet veel bewaard en had ook nog niemand het idee dat die tekeningen ooit veel geld waard zouden zijn.'
Verder zijn er meer dan vijftig originelen van meer dan dertig striptekenaars te zien in de expositie. Volgens de organisatoren is het een groot feest der herkenning voor jong en oud. De tentoonstelling is te bezoeken van zaterdag 4 juni tot 30 oktober in het MoCA in Noordwijk.