Dag van het Kasteel: 'Dat het allemaal bewaard is'

De dag van het Kasteel trekt veel bezoekers
De dag van het Kasteel trekt veel bezoekers © Omroep West
REGIO - Gluren bij de buren, maar dan anders. Tijdens de Dag van het Kasteel openen vijftien Zuid-Hollandse kastelen, landgoederen en buitenplaatsen hun deuren voor het publiek. Zwerven door de vertrekken waar de bekende wetenschapper Constantijn en zoon Christiaan Huygens hun geesteskinderen ontwikkelden of je even in de twaalfde eeuw wanen in de ruïne van Teylingen. Het kan allemaal op deze dag.
Naast het rumoer van de Utrechtsebaan en de drukke spoorbaan tussen den Haag en Utrecht is de buitenplaats Hofwijck gelegen. Rond 1640 laat Constantijn Huygens het huis in Voorburg bouwen en de tuin aanleggen. Huygens is in die dagen secretaris, raad- en rekenmeester van Frederik Hendrik. Hij wil zich terug kunnen trekken van zijn drukke leven op een plek buiten de stad.
Voor de plattegrond van Hofwijck laat Huygens zich inspireren door de Romeinse architect Vitruvius. Die schrijft voor dat een bouwwerk optimaal functioneert als het volgens de verhoudingen van het menselijk lichaam gebouwd wordt. Zo wordt het gebouw het hoofd, de toegangslanen de armen en de tuin de romp. De benen zijn helaas vergaan door de aanleg van het Stationsplein in de negentiende eeuw.
Kijk hier naar buitenplaats Hofwijck
Maandag lopen de bezoekers door de tuin en langs de bezittingen van Constantijn. Maar ook langs voorwerpen die de wetenschapper en zoon van Constantijn, Christiaan, ontworpen heeft. In de bibliotheek staan nog boeken die hij in handen heeft gehad. Christiaan Huygens woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Hij was een van de internationaal leidende figuren van de wetenschap in de zeventiende eeuw.

Ruïne van Teylingen

Aangekomen bij de Ruïne van Teylingen is het inmiddels gaan regenen, maar dat weerhoudt de bezoekers niet deze voormalige waterburcht te bewonderen. De muur van de burcht is zo rond 1200 gebouwd. De donjon, de middeleeuws versterkte woontoren, is er in de dertiende eeuw aan toegevoegd. Het kasteel wordt aanvankelijk bewoond door de heren van Teylingen en dient ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem.
Het kasteel kent door de eeuwen heen veel bewoners. De bekendste is de Gravin van Holland Jacoba van Beieren. Zij brengt haar laatste levensjaren door in Teylingen, waar ze op 9 oktober 1436 sterft aan tuberculose.

Niet herbouwd

Het slot zal dan nog een paar eeuwen dienen als jachtslot en houtvesterij tot het in de Tachtigjarige Oorlog zwaar beschadigd raakt. In 1605 wordt begonnen met het herstel, maar in 1676 brandt het dak af. Het wordt niet meer herbouwd. In 1888 wordt de ruïne staatseigendom. En gelukkig is het nu te bezichtigen zodat we ons kunnen verbazen over hoe er destijds al gebouwd werd.
De ruïne van Teylingen geeft een inkijkje hoe er heel vroeger gebouwd werd.