Wilde ontsnapping na diefstal veilingkarren: 'Godswonder dat er geen gewonden zijn gevallen'

© Archief
ZEVENHUIZEN - Twee dieven die bij een tuindersbedrijf in Zevenhuizen in meerdere nachten 3500 veilingkarren zouden hebben gestolen, moeten van het Openbaar Ministerie tien en zes maanden de cel in. Op 21 februari dit jaar werden ze betrapt door de tuinder waarna een wilde ontsnappingspoging volgde. 'Het is een godswonder dat daarbij geen gewonden zijn gevallen', zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank.
Het tweetal ramde met een vrachtwagen tegen de auto van de tuinder en beukte ook een andere auto op het erf opzij om te vluchten. 'De heren wilden kosten wat het kost wegkomen', zei de officier. Uiteindelijk wist de politie de dieven op de openbare weg klem te rijden.
Volgens de tuinder werden maar liefst 3500 karren gestolen van zijn bedrijf. De twee opgepakte Hagenaren, de 38-jarige Jaap T. en de 25-jarige Mustafa K., bekenden de diefstal van slechts vijf karren in de nacht dat ze op heterdaad werden betrapt. Op de beschuldiging dat ze veel meer karren zouden hebben gestolen zeiden ze: 'Daar klopt niets van.' De tuinder eiste een schadevergoeding van 400.000 euro.

Telefoons in buurt van tuindersbedrijf

Volgens het OM hebben de mannen inderdaad meerdere nachten toegeslagen. De telefoons die de mannen gebruikten, zouden in verschillende nachten in februari in de omgeving van het tuindersbedrijf zijn geweest.
Tegen Jaap T. werd vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk geëist. Zijn strafeis is hoger omdat hij als bestuurder van de vrachtauto op meerdere auto's was ingereden. Tegen Mustafa K. eiste de officier van justitie negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.