Werkzaamheden Julianabrug Alphen aan den Rijn van start, verkeer moet vier maanden omrijden

De onderdoorgang bij de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn
De onderdoorgang bij de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn gaan deze week beginnen. De onderdoorgang bij de Hooftstraat wordt vanaf woensdag tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Vanaf 20 juni is de brug zelf ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.
Bij onderhoudswerk bleek in juli vorig jaar dat de Julianabrug zomaar had kunnen bezwijken. Tijdens het frezen van de asfaltlaag van het fietspad bleek toen dat de bewapening van het dek op een van de aanbruggen (de aanbruggen zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan, red.) is aangetast. Aan de onderzijde zijn scheuren ontstaan en de kans bestaat dat het beton over een lengte plotseling kan barsten.
Onder andere een deel van de betonconstructie van de brug, aan de oostkant van de Oude Rijn, moet daarom komende weken vervangen worden. Ook wordt een vangrail langs de rijbaan van de brug geplaatst. Naar verwachting duren de werkzaamheden in totaal zestien weken.

'Ook afgesloten voor openbaar vervoer en hulpdiensten'

De onderdoorgang bij de Hooftstraat wordt woensdag afgesloten. In de loop van de week wordt er onder de brug een corridor van containers geplaatst, waar fietsers en voetgangers doorheen kunnen. Het is nog onduidelijk vanaf wanneer dat mogelijk is. Gemotoriseerd verkeer kan vanaf maandag 20 juni geen gebruik meer maken van de Julianabrug. Het verkeer moet dan tot oktober omrijden via de Albert Schweitzerbrug of Hefbrug Gouwesluis om de Oude Rijn over te kunnen steken. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de brug.
'De brug is afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer, dus ook voor het openbaar vervoer en voor hulpdiensten', laat de gemeente weten aan mediapartner Studio Alphen. 'Hulpdiensten zijn hierover ingelicht. Mochten de werkzaamheden snel verlopen, dan is de brug eerder te gebruiken door hulpdiensten.'

Geluidshinder en bouwverkeer

In de eerste weken zullen er met name sloopwerkzaamheden plaatsvinden. 'Daarbij is er trilling-, geluid- en stofhinder, ondanks de afschermmaatregelen bij die werkzaamheden', aldus de gemeente. Ook zal er in de gehele periode van de werkzaamheden bouwverkeer in de omgeving rijden. Dat is voornamelijk op de brug, in de Willem de Zwijgerlaan en in de Hooftstraat het geval.