'Seksuele uitbuiting van Oekraïense vrouwen in Den Haag'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - In Den Haag zijn twee vrouwen uit Oekraïne aangetroffen die seksueel uitgebuit zouden worden. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in een brief aan de gemeenteraad van de hoofdstad. De Haagse politie heeft de zaak onderzocht, maar laat weten dat er geen strafzaak komt.
De Amsterdamse afdeling van DENK stelde schriftelijke vragen aan Halsema omdat er signalen zijn van misbruik en mensenhandel van Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam. De burgermeester antwoordde dat er twee onderzoekszaken bij haar bekend zijn: één in Amsterdam en één in Den Haag, waar twee vrouwen dus zouden worden uitgebuit.
De politie laat weten dat de twee vrouwen uit Oekraïne op 23 april dit jaar uit een woning zijn gevlucht. 'De vrouwen kregen daar onderdak van de bewoner', zegt een woordvoerder. De politie trof de vrouwen na de melding voor de woning aan. Met de vrouwen is een gesprek gevoerd om te bepalen of er sprake was van mensenhandel, maar daar bleken geen signalen voor te zijn. Wel is er voor de vrouwen een andere opvanglocatie geregeld.

Gebrekkig toezicht

Verdere details over de seksuele uitbuiting in Den Haag zijn ook door Halsema niet bekendgemaakt. Wel is Halsema bezorgd over het gebrekkige toezicht op de opvang van Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren worden opgevangen.