Brugdek Leidse Wilhelminabrug weggetakeld na dag vertraging

Het brugdek werd donderdagochtend weggehesen
Het brugdek werd donderdagochtend weggehesen © Omroep West
LEIDEN - Het brugdek van de Wilhelminabrug in Leiden is donderdagochtend dan toch weggehaald. Die operatie verliep vlekkeloos. Eigenlijk zou het loeizware onderdeel woensdag worden weggehesen, maar het optakelen van de twee balansdelen - die bovenaan de brug als tegenwicht dienen - nam meer tijd in beslag dan verwacht. Daarom werd het weghijsen van het brugdek uitgesteld naar donderdagochtend. Vanwege een groot onderhoud aan de brug moet het dek naar een loods worden gebracht voor renovatie.
Het was de bedoeling dat het hele brugdek woensdag al weg zou zijn aan de Hoge Rijndijk in Leiden. 'Woensdagochtend zijn wij begonnen met de werkzaamheden om het brugdek weg te halen. Daarbij moesten eerst de balanspriemen losgekoppeld worden van de brug. Daarbij zitten wat onzekere factoren waardoor wij heel voorzichtig, beheerst en veilig te werk moeten gaan. Dat heeft nog meer tijd gekost dan ingeschat', legt projectleider Arjan van Os uit.
'Daarom is besloten om donderdag de rest van het brugdek weg te halen. Dat kost namelijk een paar uur tijd en daarvoor was het woensdagmiddag te laat om nog te starten', zegt van Os. 'Donderdagochtend om 6.00 uur begonnen we en rond 7.00 uur ging het dek eraf.'

Belangrijke verkeersader van Leiden

De komende weken worden een aantal werkzaamheden verricht aan het beweegbare gedeelte van de brug. Daarnaast worden verschillende onderdelen van de brug, zoals elektra, verf en het asfalt vernieuwd. Het hele brugdek van de Wilhelminabrug moet eruit worden gehesen, omdat het beter is om de werkzaamheden hieraan in een loods uit te voeren. 'Het brugdek wordt op een boot verscheept naar een loods en daar wordt-ie onder beschermende condities geschilderd en gerenoveerd', vertelt Jiri Beijer, omgevingsmanager van de provincie Zuid-Holland.
De voorbereidingen om het brugdek eruit te hijsen begonnen dinsdag al
De voorbereidingen om het brugdek eruit te hijsen begonnen dinsdag al © MediaTV
Vanwege het onderhoud is de Wilhelminabrug van 7 juni tot en met 14 augustus tien weken lang dicht voor alle weggebruikers. De brug is een belangrijke verkeersader in de stad. Daarom moet er flink wat verkeer worden omgeleid en dat zorgt voor overlast. automobilisten moeten omrijden via de Lammenschansweg naar de A4 en dan naar de Willem van der Madeweg, of andersom. Fietsers en voetgangers hoeven minder ver om te rijden, zij kunnen de Julius Caesarbrug even verderop oversteken om daarna de weg te vervolgen.

3,7 miljoen euro

'We zijn ons er goed van bewust dat het een belangrijke verkeersader is. We zijn dan ook al meer dan een jaar bezig om samen met de gemeente zo goed mogelijk alle afsluitingen in te plannen, de omleidingsroutes te regelen en alle maatregelen eromheen te bedenken', stelt Beijer. 'Het is onderhoud dat we moeten uitvoeren om te voorkomen dat de brug in een storing gaat, of andere schades oploopt waardoor de brug er onverwachts of veel langer uit moet.'
De grote bruggen hebben ongeveer eens in de vijftien jaar groot onderhoud nodig. 'We doen dan alles in één keer', zegt de omgevingsmanager. 'Zowel het beton- en schilderwerk als de aandrijving en de elektra, allemaal tegelijk zodat we ook de komende vijftien jaar zo min mogelijk hoeven terug te komen bij de brug.' De kosten voor het onderhoud aan de Wilhelminabrug worden op 3,7 miljoen euro geschat.