Dansen op het strand tijdens Festival Classique: 'Voetjes van de vloer'

Generale repetitie Festival Classique
Generale repetitie Festival Classique © Omroep West
DEN HAAG - Voeten in het zand en genieten van klassieke muziek door topmusici. Het kan van 9 tot en met 12 juni op Festival Classique op het Scheveningse strand. Er zijn crossovers met popmuziek, film en dans. Nadat het festival twee jaar niet door kon gaan door corona heeft de organisatie er extra veel zin in.
'We hebben twee turbulente jaren gehad met geannuleerde festivals, maar nu zijn we super blij dat er weer een volwaardig Festival Classique op het strand staat', vertelt Marieke Hopman, artistiek leider van Festival Classique. Het klassieke festival heeft een paar nieuwigheden, zo is er een echt festivalterrein gebouwd op het strand. 'We geloven in een festival waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en inspireren en daarom hebben we echt een focusplek gemaakt'.
Voeten in het Scheveningse zand tijdens Festival Classique
'We willen graag een klassiek muziekfestival zijn voor iedereen en daarom maken we voorstellingen die voor een brede doelgroep toegankelijk, en een plek die de drempel verlaagt om naar zo'n festival te gaan', vervolgt Hopman. Het is bij Festival Classique niet zo dat je concertzaal instapt waar je een kaartje voor hebt gekocht en op een stoel zit om naar een concert te kijken. Hier stap je het strand op en zit je met je voeten in het zand.

Dansen op klassieke muziek

'Je kunt zitten, je kunt dansen , je kunt yoga beoefenen. Je kunt bij een kampvuur zitten en er is van alles om klassieke muziek te beleven', vertelt de artistiek leider enthousiast. Festival Classique heeft ervoor gekozen om heel veel disciplines samen te voegen. Zo is in de opera La Traviata van Verdi dans toegevoegd en is klassiek vermengd met jazz.
Een andere opvallende keuze is Jungle by Night, een groovende negenkoppige band met blazers en slagwerkers. Zij spelen een muzikale crossover met het Matangi Quartet. Het festival heeft daar nieuwe arrangementen voor laten maken . Op die manier wordt de klassieke wereld verenigd met pop, jazz, crowd rock en funk. Hopman: 'Zo hoop ik dat er heel veel jongeren komen die daarop gaan dansen. Lekker met klassieke muziek, voetjes van de vloer met een biertje in de hand en dan dansen met zijn allen.'