Stroomnet vol: bedrijven rondom Roelofarendsveen moeten lang wachten op aansluiting

© ANP
ROELOFARENDSVEEN - In de regio rond Roelofarendsveen zit het elektriciteitsnet vol, meldt netbeheerder Liander. De vraag naar stroom door ondernemers groeit in die plaats en omliggende dorpen als Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Leimuiden, Langeraar, en Ter Aar sneller dan het stroomnet verzwaard kan worden. Nieuwe bedrijven of extra aansluitingen voor bedrijven zijn daardoor naar verwachting de komende vijf jaar niet mogelijk.
Ook in andere delen van het gebied van Liander zijn nieuwe knelpunten ontstaan, maar die zijn 'lokaler van aard'. Woensdag maakten netbeheerders TenneT en Enexis bekend dat het stroomnet in heel Noord-Brabant en Limburg vol zit. Dat was het grootste gebied tot nu toe waar dat voor geldt. Eerder was ook in een deel van Amsterdam de capaciteit al bereikt.
'Je ziet in heel Nederland dat de vraag naar elektriciteit toeneemt, zowel bij consumenten als bedrijven', legt Peter Hofland, woordvoerder bij Liander, uit. 'Woningen gaan van het aardgas af, auto's worden elektrisch, mensen hebben steeds meer apparaten in huis. De optelsom van al die ontwikkelingen zorgt ervoor dat de vraag flink toeneemt, en die ontwikkelingen gaan sneller dan wij kunnen uitbreiden.'

Grootgebruikers pas in 2027 geholpen

Om de huidige capaciteitsproblemen in het gebied rond Roloefarendsveen op te lossen wordt het bestaande elektriciteitsstation aan de Vriezenweg in Leimuiden uitgebreid. Daarmee is de kous nog niet af, want die werkzaamheden zijn naar verwachting pas in 2024 afgerond. Ook is de uitbreiding alleen bedoeld om genoeg capaciteit te bieden voor de bestaande woningbouwplannen.
Pas in 2027, wanneer Liander een nieuw verdeelstation ergens tussen Leiden en Alphen aan den Rijn hoopt te hebben gerealiseerd, kunnen grootgebruikers zoals bedrijven en andere gebouwen ook gebruikmaken van de capaciteit. Monique Hoogwijk, regiomanager bij Liander: 'Voor dat station zijn we nu nog op zoek naar een geschikte locatie. Daarna beginnen de vervolgprocedures.'

Ook problemen in Leiden

Ook in Leiden zit het stroomnet bijna vol, vertelt Liander tegen mediapartner Sleutelstad. Delen van de regio hebben daar de kleurcode rood gekregen. Andere delen dreigen daar ook aan te komen. Zij zitten nu nog op oranje, wat betekent dat er 'binnen afzienbare tijd' geen nieuwe aansluitingen meer mogelijk zijn.
Net als grootgebruikers uit de regio zal ook Leiden moeten wachten tot 2027 tot de capaciteitsproblemen verholpen zijn. Zij zijn afhankelijk van het nieuwe verdeelstation.

Nieuwe toetredingen tot het net onmogelijk

Volgens Hoogwijk kijkt Liander voorzichtig naar het verbruik dat naar verwachting in de toekomst nodig is. 'We hebben geen glazen bol met toekomstige cijfers. Daarom kunnen we nu ook geen nieuwe bedrijven toestaan, omdat we anders de andere geen levering meer kunnen garanderen.'
'Iedereen gaat er in Nederland vanuit dat je altijd stroom kunt krijgen', zegt Hofland. 'De gemiddelde Nederlander heeft slechts zo'n twintig minuten per jaar geen stroom. Als wij alle partijen gaan toelaten die dat willen, wordt de druk te groot. Dan krijg je storingen en dan kunnen wij onze klanten niet meer voorzien van betrouwbaarheid van het net. Vandaar de wachtlijsten.'

Ondernemers voorspellen problemen

Voor de ondernemers lijkt er dus niets anders op te zitten dan te wachten. VNO-NCW en MKB-Nederland riepen na de aankondiging over Noord-Brabant en Limburg het kabinet al op de regie te pakken over de netverzwaringen. De ondernemersverenigingen voorspellen dat de problemen de vergroening van het bedrijfsleven en het halen van klimaatdoelen moeilijker maakt.
Liander zegt zelf geen onderscheid te mogen maken in het type grootgebruiker op de wachtlijsten, maar dat zij op een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' basis worden geholpen.
De provincie Zuid-Holland geeft aan bezig te zijn met een afwegingskader voor netbeheerders, waarmee zij zelf het maatschappelijk belang kunnen meewegen bij het stellen van prioriteiten voor het elektriciteitsnet. Komende dinsdag presenteert de provincie het provinciale Omgevingsbeleid, waarin dat afwegingskader verder wordt toegelicht.