Bakker in De Zilk stopt na drie generaties: 'Zelf bakken is onbetaalbaar geworden'

Bakkers Peter en Marcel
Bakkers Peter en Marcel © Omroep West
DE ZILK - De laatste, originele bakker in De Zilk doet morgen het licht uit. Bakkers Marcel (62) en Peter (71) houden het voor gezien. Drie generaties heeft de bakker in het dorpje het volgehouden, maar de broers zien dat het financieel niet meer rendabel is. De stijgende kosten door de oorlog in Oekraïne hebben daar onder andere mee te maken.
Ruim 120 jaar geleden startte de grootvader van Marcel en Peter de bakkerij met de naam Pompe. Het werd een begrip in De Zilk, een dorpje met zo'n 2300 inwoners en gelegen binnen de gemeentegrenzen van Noordwijk. 'Wij zijn de derde generatie nadat opa in 1902 begon met de bakkerij. Dat is wel bijzonder, we hebben het lang volgehouden', vertelt Marcel.
Aan dat tijdperk komt nu een eind. De originele manier van brood en banket bakken en verkopen, kan volgens de broers financieel niet meer opboksen tegen de supermarkten. Met andere woorden: er kwam niet meer genoeg brood op de plank. 'Er is een tijd geweest dat men brood echt nog bij de bakker haalde. Die tijd is wel voorbij, je kunt nu overal goed brood kopen', zegt Marcel. 'Zelf bij het tankstation', vult Peter aan. En dat is vaak een stuk goedkoper dan bij de bakker. 'Vier croissants voor een euro, dat gaan wij gewoon niet halen. Mensen gaan dan toch kiezen.'
Marcel (links) en Peter (rechts)
Marcel (links) en Peter (rechts) © Omroep West

'Ik ga het heel erg missen'

Ook de oorlog in Oekraïne maakte het voor de bakkerij lastiger de eindjes aan elkaar te knopen. Producten die voor een bakkerij broodnodig zijn, zoals bloem, bakolie en aardgas worden alsmaar duurder. En dus besloten de bakkers dat het mooi is geweest.
Voor de inwoners die graag bij de bakkerij langskwamen, is dat balen. 'Een familiebedrijf dat stopt na zoveel jaar, dat is wel een dingetje', zegt een klant. 'Ik ga het heel erg missen natuurlijk. Het is heel erg jammer. Je raakt er zo aan gewend om naar de bakker te gaan en een lekker praatje te maken', zegt een oudere meneer. 'Helaas, ik ben toch even afscheid komen nemen', zegt iemand die voor de laatste keer brood haalt bij Pompe.
Bakkerij Pompe in vroegere tijden
Bakkerij Pompe in vroegere tijden © Omroep West

Uitslapen? 'Dan neem ik wel een borreltje'

Het voordeel voor Marcel en Peter: geen wekker meer op tijden waar de honden geen brood van lusten. Eén van de broers is al 's nachts aan het bakken. 'Rond 23.00 uur 's avonds begin ik dan', zegt Marcel. 'Ik begin dan in de ochtend om 3.00 uur', reageert Peter. 'We wisselen dat af.' Vanaf komende week kan het grote uitslapen beginnen. Gaat dat lukken? 'Dat gaan we meemaken', lacht bakker Peter. Marcel weet anders wel een oplossing: 'Dan neem ik wel een borreltje, een slaapmutsje.'
Op zaterdagen werd er wel eens een biertje gedronken als ze 's ochtends vroeg klaar waren in de bakkerij. 'We namen wel eens een biertje rond een uur of vier in de ochtend', blikt Marcel terug. 'Er kwamen altijd wel een paar kroegtijgers op weg naar huis bij de bakkerij langs voor een vers croissantje. Dan konden ze nog een biertje meepikken ook.'
Mensen in De Zilk hoeven het voortaan echter niet helemaal zonder bakker te doen, want bakker Van Eeden - met meerdere bakkerijen in de regio van Noordwijk - gaat de zaak overnemen. Wanneer zij de doorstart maken, is niet bekend. Zaterdag was de laatste dag van bakkerij Pompe.