Den Haag staakt langzaam het verzet tegen warmteleiding uit Rotterdam

DEN HAAG - Den Haag staakt langzaam het verzet tegen de aanleg van een enorme transportleiding voor warm water vanuit de Rotterdamse haven. De gemeenteraad werpt wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) geen blokkades op voor het tekenen van de overeenkomsten met de Gasunie en de provincie Zuid-Holland die de komst van WarmtelinQ regelen.
In die overeenkomsten gaat het onder meer over de samenwerking tussen de verschillende partners, de aanleg van groen en de betaling van schadevergoedingen. Pogingen van een aantal partijen om het tot nu toe geharnaste verzet tegen wat in Den Haag ook wel de 'smeerpijp' wordt genoemd voort te zetten, kregen donderdag geen meerderheid in de gemeenteraad.
Het enige dat de aanleg van de 23 kilometer lange pijp van Rotterdam naar de energiecentrale aan het De Constant Rebecqueplein lijkt te kunnen stoppen, is een negatieve uitspraak van de Raad van State over het project. De gemeente Den Haag heeft daar eerder een procedure aangespannen. Dit omdat de gemeente het niet eens is met de manier waarop de provincie het tracé wil inpassen in de stad.
Niet blokkeren
Maar wethouder Van Tongeren zei donderdag tijdens de vergadering van de gemeenteraad dat zij ervan uitgaat dat de Raad van State geen negatief oordeel gaat vellen. Zij verklaarde dat Den Haag op vijf punten in verzet was gegaan en dat de provincie – die verantwoordelijk is voor de aanleg – de stad al op drie punten is tegemoetgekomen.
Toch wilden partijen als Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, Denk, Haagse Stadspartij en SP dat de gemeente blijft doorgaan met het verzet tegen WarmtelinQ. Van Tongeren zou de afspraken met de Gasunie – die de pijp aanlegt – en provincie niet moeten tekenen voordat de Raad van State uitspraak heeft gedaan, vinden ze.
Groot aantal bezwaren
De partijen hebben een groot aantal bezwaren tegen de aanleg. Zo vrezen WarmtelinQ ongunstig is voor kleinere duurzame initiatieven in de stad. Ook stellen ze dat de warmte die uit Rotterdam komt niet echt duurzaam is, maar juist afkomstig uit de 'fossiele industrie'. Verder wijzen ze erop dat voor de aanleg van de dikke pijp wegen moeten worden opgebroken en veel bomen gekapt. 'Het college wordt geacht de belangen van de burgers in de stad te behartigen', aldus raadslid Carlos Martinez van Andel van Hart voor Den Haag. 'Maar de bewoners hebben hier het nakijken.' Zijn collega Robert Barker van de Partij voor de Dieren: 'Wij zitten gevangen in een fossiele fuik.'
Tot nu toe kregen de critici vaak ook steun van partijen als PvdA, D66 en VVD. Maar die lijken zich nu te hebben neergelegd bij de komst van WarmtelinQ en vinden daarom dat Den Haag er dan nu maar het beste van moet maken. In de contracten die Van Tongeren nu gaat ondertekenen, worden onder meer de schadevergoedingen voor gedupeerden geregeld. Verder wordt afgesproken dat Den Haag ook kan profiteren van de werkzaamheden, bijvoorbeeld door wegen mooier in te richten als ze toch worden opgebroken.
Verzetten
Van Tongeren verklaarde ook dat Den Haag zich nu niet verder kan verzetten. Het niet tekenen van de overeenkomst die de aanleg regelt, mág niet eens. Want die voldoet aan alle eisen. Dat onderstreept ook de provincie Zuid-Holland in een brief aan de wethouder, die Van Tongeren tijdens de vergadering aan de raad stuurde.
Bovendien dreigt de provincie daarin met ingrijpen. 'Mocht de gemeente weigeren deze vergunningsprocedure op te pakken, dan zal de Provincie verdere stappen overwegen. Momenteel vindt juridisch onderzoek plaats naar de verschillende opties die de provincie heeft om in te grijpen', staat letterlijk in die brief van Zuid-Holland. Van Tongeren zelf: 'Den Haag is de laatste gemeente die zich verzet. Dat de provincie not amused is, is een understatement.'
Motie van treurnis
De manier waarop Van Tongeren in het dossier opereert was voor Hart voor Den Haag reden om een motie van treurnis in te dienen. Die kreeg steun van bijna de hele oppositie.
Maatschappelijke organisaties die zich verzetten tegen de aanleg van WarmtelinQ, zoals Den Haag Fossielvrij, betwisten de lezing van de wethouder dat de Raad van State de aanleg van de pijp niet gaat blokkeren. Woordvoerder Joeri Oudshoorn wijst erop dat er naast het bezwaar van Den Haag nog veel meer procedures lopen. Die zouden volgens hem succesvol kunnen zijn.
De verwachting is dat de provincie in september een definitief besluit neemt over de aanleg van WarmtelinQ en dat er dan al twee maanden eerder kan worden begonnen met de aanleg.