Leven Jaap van Dissel 'volledig op zijn kop' door bedreigingen, verdachten hebben spijt

Jaap van Dissel van het RIVM
Jaap van Dissel van het RIVM © ANP
BODEGRAVEN - De doodsbedreigingen van de twee complotdenkers Wouter Raatgever (54) en Joost Knevel (44) aan het adres van Jaap van Dissel hebben het leven van de RIVM-directeur volledig op zijn kop gezet. Dit bleek uit zijn slachtofferverklaring die vrijdag werd voorgelezen in de rechtbank in Den Haag. De mannen staan verder terecht voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. 'Het is ongehoord', zei een RIVM-vertegenwoordiger tijdens de rechtszaak.
Tijdens de zitting werd onder meer een video getoond van een fietsende Van Dissel die op weg naar het LUMC in Leiden vanuit een auto werd gefilmd door Raatgever. De verdachte noemde Van Dissel in de video een sadopedofiel en kindermoordenaar. In een andere video van de verdachten is op 28 april 2021 het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt. Volgens het RIVM was dat een dieptepunt, omdat de boodschap daarbij was dat Van Dissel graag een steen voor zijn verjaardag wilde hebben.
Vanaf dat moment werd de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) 24 uur per dag beveiligd. Deze extra beveiligingsmaatregelen zorgden ervoor dat zijn vrijheid volledig werd ontnomen en hij geen rust meer had. Dat vertelde de RIVM-vertegenwoordiger vrijdag tijdens de rechtszaak.

Grafschennis in Bodegraven

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en misbruikt is door Van Dissel en de huisarts uit Bodegraven. Zijn ongefundeerde verhaal werd omarmd en verder verspreid door Raatgever en Micha Kat in video's op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ook Knevel aan meewerkte.
Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. De gemeente moest een noodverordening instellen om de rust weer terug te krijgen en een einde te maken aan de grafschennis.
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
Knevel werd in augustus vorig jaar opgepakt in Spanje en overgeleverd aan Nederland. Raatgever werd begin juni vorig jaar opgepakt in Siddeburen, op de boerderij van zijn vriendin. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Hij werd aangehouden in zijn cel op basis van nieuwe, soortgelijke verdenkingen en smaad en laster. Micha Kat zit sinds vorig jaar zomer vast in Noord-Ierland, waar hij zijn overlevering naar Nederland aanvecht.

'Onmogelijk jezelf tegen klinkklare onzin te verdedigen'

Half mei oordeelde de rechtbank al dat de complotdenkers een schadevergoeding van 215.000 euro moeten betalen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook werden de complotdenkers eerder in een kort geding al gedwongen te stoppen met het verspreiden van verzonnen verhalen.
'Dat je door een verzonnen verhaal van Joost Knevel iemands leven volledig op zijn kop kan zetten is ongehoord onverantwoordelijk. Zelfs strafbaar', aldus de RIVM-vertegenwoordiger tijdens de rechtszaak vrijdag. Hij sprak van zieke verhalen die verdachten konden rondbazuinen. 'Het is onmogelijk jezelf tegen klinkklare onzin te verdedigen.'

'Verkeerd wat ik heb gedaan'

De verdachten betuigden tijdens de zitting spijt. 'Het is zo verkeerd wat ik gedaan heb, daar zijn geen woorden voor', zei Raatgever. 'We wilden met onze uitzendingen bereiken dat de politie meer onderzoek wilde doen naar de aangifte van Joost (Knevel, red.). Het heeft een totaal averechts effect gehad.'
Donderdag 16 juni is de tweede zittingsdag en komt de officier van justitie met de strafeisen. Ook maakt het Openbaar Ministerie dan de strafeis bekend voor Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en de huisarts in Bodegraven.