Boerenorganisatie wil met trekkers naar Den Haag: 'Actie groter maken dan ooit tevoren'

Boerenprotest in Den Haag op 17 november 2020
Boerenprotest in Den Haag op 17 november 2020 © ANP
DEN HAAG - De boeren willen opnieuw actievoeren in Den Haag uit protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem, dat meldt boerencollectief Agractie. Het protest moet woensdag 22 juni plaatsvinden. Voorman Bart Kemp waarschuwt dat de actie veel verkeershinder kan opleveren door trekkers op de weg. 'We willen deze actie groter maken dan ooit tevoren.'
'De boeren zullen met eigen vervoersmiddelen komen en vaak zijn dat trekkers', zegt Kemp. Hij adviseert mensen die dag per trein te reizen of thuis te werken. In juli protesteerden de boeren voor het laatst. Toen werden honderen trekkers op het Malieveld in Den Haag geparkeerd. Kemp raadt mensen aan om tijdens de nieuwe protestactie met de trein te reizen of thuis te werken vanwege de verkeershinder.
Volgens Agractie is de demonstratie bedoeld om ervoor te zorgen dat de regering met de boeren gaat praten 'over plannen met draagvlak in de sector': 'We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan', stelt Kemp.

Minister maakt plannen vrijdag bekend

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. In 2019 maakte de Raad van State een einde aan het oude stikstofbeleid dat veel te vrijblijvend was.
Vrijdag maken minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer bekend welke stappen moeten worden ondernomen om de natuur te beschermen. De verwachting is dat de stikstofuitstoot in sommige gebieden met maar liefst 70 tot 80 procent moet dalen. De stikstofaanpak kan volgens Van der Wal niet afgezwakt worden wegens maatschappelijke druk.

Ook andere boerenorganisaties verwacht

Agractie verwacht ook dat leden van andere boerenorganisaties zich bij het protest zullen aansluiten. Ze roepen onder meer boerenlobbyorganisatie LTO, actiegroep Farmers Defence Force en voer-, zuivel- en vleesbedrijven op om mee te protesteren. LTO zegt eerste de beslissing van het kabinet op vrijdag te willen afwachten. 'Afhankelijk daarvan beslissen we of we aan passende acties deelnemen', zegt voorzitter Sjaak Tak.
In een blogpost van 7 juni op de website van Farmers Defence Force lijkt voorzitter Mark den Oever minder enthousiast over dergelijke protestacties: 'Dit tij gaan we niet keren door het Malieveld weer een keer vol te rijden. Dit gaat óók niet goed komen met één dagje actie. We zullen de rug moeten rechten, zoals wij boeren al zo vaak hebben moeten doen, als de wind tegen waait.'

Nog geen aanmelding gedaan

Of het protest ook daadwerkelijk op de gewenste datum van 22 juni zal plaatsvinden valt nog te bezien. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog geen aanmelding gedaan. 'Zodra die binnen is, zullen we die bestuderen en in gesprek gaan met de organisatie.'
Ook de beschikbaarheid van het Malieveld voor de boeren is onzeker. Op 25 juni wordt daar namelijk de Nederlandse Veteranendag gehouden, en de opbouw daarvoor is tijdens de beoogde protestdatum in volle gang.

VVD maakt zich zorgen om gevolgen protestactie

De Haagse VVD geeft aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de protestactie voor de stad: 'Naar aanleiding van eerdere acties zoals op 12 en 13 februari en eind 2019 waarbij veel groot materieel aanwezig was, maakt de Haagse VVD zich grote zorgen over de gevolgen voor de stad. Deze acties zorgden voor grote ontregeling voor de hulpdiensten, Haagse bewoners, ondernemers en bezoekers.'
De VVD stelt dat 'de boeren van harte welkom zijn om te demonstreren in Den Haag', maar dat dat recht op demonstratie niet betekent dat de hele stad platgelegd kan worden. De partij heeft het college gevraagd om de gemeenteraad uiterlijk 19 juni te informeren over de gemaakte afspraken met de boeren en de politie.