Ruim driehonderd 'Delftse' studentenkamers op Plaspoelpolder in Rijswijk

Een studentenkamer in Delft.
Een studentenkamer in Delft. © ANP
RIJSWIJK - Drie leegstaande kantoorpanden op industrieterrein Plaspoelpolder in Rijswijk worden na de zomer omgebouwd tot studentenhuizen. Er komen in totaal 327 kamers. Het initiatief komt van de Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft (SHS). De gemeente Rijswijk en de eigenaren van drie lege kantoorpanden werken mee aan het bouwen van de kamers.
Het gaat om drie kantoorpanden aan de Polakweg in Rijswijk. De ruimtes achter de zwartglazen gevels staan leeg. 'We gaan bijna alle binnenmuren weghalen', zegt Peter van SHS Delft. 'De sanitaire hoeken blijven wel staan, maar er komen woningen met vier tot zestien kamers.' De gevels blijven volgens hem ongewijzigd.
Het gaat om wat in het jargon 'onzelfstandige woningen' heet. Dat betekent platgezegd dat de huurders een kamer hebben, maar ook dingen moeten delen, bijvoorbeeld de keuken. De verbouwing begint na de zomer en de 327 studentenkamers moeten dan in februari 2023 worden opgeleverd. 'Het hoeft ook niet lang te duren omdat het gaat om een interne verbouwing', legt Peter uit.
SHS Delft is opgericht door studenten van de TU Delft. Zij ontwikkelen en ontwerpen zelf de woningen die ze realiseren in leegstaande gebouwen.

Meer projecten

SHS Delft probeert de kamernood voor studenten in Delft iets te verlichten met verschillende projecten. De eerste was de voormalige Broeder-Zusterflat van GGD Delfland in Delft. Die stond tien jaar leeg, maar daar wonen nu - tijdelijk welliswaar - studenten in. In het voormalige verzorgingshuis Abtswoude zijn 143 kamers gebouwd voor studenten. Die leven daar samen met bewoners van aanleunwoningen en omwonenden van het bejaardenhuis.
'Wij willen met deze projecten een heel kleine bijdrage leveren aan het oplossen van een gigantische tekort aan studentenkamers in Delft', zegt Peter van SHS. Hij schat in dat er op dit moment ongeveer 1500 kamers te weinig zijn om alle studenten te huisvesten. Dat tekort is ook de reden dat de gemeenten Delft en Rijswijk de handen ineen hebben geslagen en kamers gebouwd kunnen worden op het industrieterrein Plaspoelpolder.