Haags camperpark blijkt groot succes, maar moet toch dicht: 'Eeuwig zonde'

Erik Romijn op zijn camperpark. 'Dit is zo gaaf'
Erik Romijn op zijn camperpark. 'Dit is zo gaaf' © Omroep West
DEN HAAG - Het draait na een paar moeilijke jaren door corona weer als een 'tierelier', vertelt Erik Romijn. 'Mensen komen weer in groten getale. Het gaat echt door het dak.' Maar aan het succes van het Camperpark Den Haag dreigt nu snel een einde te komen. De gemeente heeft het contract met de eigenaar, dat eind dit jaar afloopt, niet verlengd. Dat zou betekenen dat hij al in oktober het hek definitief moet sluiten. Daarna is er in de wijde omtrek van Den Haag geen speciale camping voor campers meer te vinden.
Het camperpark is een soort oase midden in de drukke Randstad. Het ligt in het midden van de zogeheten GAVI-kavel. Een ongeveer 23 hectare stuk grond in de oksel van het Prins Clausplein. De bedoeling was dat hier ooit een 'afvalverzamelingsinstallatie' zou komen, vandaar ook de naam van het gebiedje. Die kwam er nooit. Nu zit er tijdelijk een bedrijf waar kippen in alle vrijheid kunnen rondscharrelen, een imkerij en het camperpark.
De GAVI-kavel is ingeklemd tussen snelwegen, een spoorlijn en woningen. De camping is te bereiken via een weggetje dat net naast het Hofbad in Ypenburg begint. Als je via een paar slingers het park hebt bereikt, lijkt de stad, ondanks het gezoem van de A12 en A4, ineens ver weg. 'We hebben twee fazanten, Henk en Henk. We hebben een vosje. Heel veel konijntjes. Dat loopt hier gewoon allemaal rond', vertelt Romijn. Voor de toeristen die hier komen is de plek ook ideaal. Ze kunnen hun camper hier parkeren en vervolgens zo op de fiets of met de tram naar de stad.

Droom waarmaken

Romijn had jarenlang een kampeerwinkel aan de Neherkade. Toen die mede onder druk van de opkomst van onlineshoppen wat minder ging draaien, besloot de Schilderswijker zeven jaar geleden aan het Valutapad een oude droom waar te maken: een camping beginnen. In de afspraken met de gemeente staat nadrukkelijk dat hier geen caravans of tenten mogen staan. Dus komen er nu alleen campers. In totaal is er plek voor 48 voertuigen.
Daarom is het ook geen echte camping, vertelt hij. 'Een camping heeft vaak een restaurant, een winkel, een zwembad. Onze camperaar wil dat allemaal niet.'

Satellietontvanger

De gasten die komen, is zijn ervaring, zetten hun voertuig neer en gaan dan direct naar het centrum van Den Haag, Delft, of het strand. Ze komen pas 's avonds weer terug. Zetten de satellietontvanger omhoog, gaan tv kijken en naar bed. Ze blijven ook vaak maar een paar dagen. Staat wel tegenover dat deze vorm van toerisme de stad veel geld opbrengt. 'Gemiddeld geven ze tussen de vijftig en tachtig euro per persoon uit. Hartstikke goed voor mijn collega’s van de middenstand.'
Na een paar moeilijke jaren van eerst het park opzetten, daarna aan bekendheid werken en vervolgens corona, begint het inmiddels goed te lopen. Dit jaar was het al twaalf keer helemaal vol. En ook aanstaand weekeinde – met het concert van Anouk op het Malieveld – is er geen plekje meer te vinden.

Tijdelijk contract

Romijn wist altijd al wel dat zijn droom mogelijk weer voorbij zou gaan. Want hij kreeg een tijdelijk contract. Dat wordt nu niet verlengd. Per 31 december moet hij daarom weg zijn. De gemeente heeft andere plannen voor de GAVI-kavel. Hier moet een remise komen voor trams van de HTM, een overslagplek voor bouwspullen voor de renovatie van het Binnenhof en mogelijk op termijn ook bedrijven.
Toch hoopt Romijn dat er voor hem ook nog een plekje over blijft. Hij heeft van het totaal slechts een halve hectare nodig, zegt hij. Hij wijst er op dat dit het enige échte park voor alleen campers in de wijde omgeving is en daarmee in een grote behoefte voorziet.

Passend alternatief

Daarom wil ook een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad onderzoeken of het park kan worden behouden. Het CDA en ChristenUnie/SGP hebben al eens aandacht gevraagd voor de kwestie. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, vindt dat de gemeente moet onderzoeken of er toch plek is op het GAVI-kavel. Volgens de raadsleden Jelle Meinesz en Carlos Martinez van Andel, die onlangs een bezoek brachten aan het camperpark, is de kavel groot genoeg om een passend alternatief voor het camperpark te kunnen vinden.
Meinesz: 'Tijdens ons bezoek aan het camperpark heb ik kunnen constateren dat er genoeg ruimte is om het camperpark te kunnen behouden. Waar een wil is is een weg.' Martinez van Andel voegt daaraan toe onder de indruk te zijn van het park. 'Het ligt vlak naast een druk knooppunt van snelwegen, maar daar merk je eigenlijk niets van. De vogelgeluiden en de landelijke omgeving geven je bijna de indruk in het buitenland te zijn. Het zou eeuwig zonde zijn als dit moet stoppen. Zeker als je bedenkt hoeveel tijd en energie de eigenaars erin gestopt hebben.'

China

Romijn hoopt dat de raadsleden iets voor hem kunnen betekenen. Hij geniet van zijn werk hier en vooral van het contact met de gasten. Lachend vertelt hij over een van die momenten. Toen een heel bijzonder voertuig door het hek kwam. 'Ik denk wat komt er nou binnenrijden… Dat is apart. Nou, die man kwam vanuit China met de camper hier naartoe. Dat vind ik zo gaaf.'