Den Haag legt plan voor boulevard Kijkduin ter inzage; mét speelboot en draaimolen

Een impressie van de vernieuwde boulevard
Een impressie van de vernieuwde boulevard © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De voor Kijkduin iconische vuurtoren, draaimolen en speelboot keren als het aan het stadsbestuur ligt terug na de grote verbouwing van de badplaats. Dat schrijft de Haagse wethouder Anne Mulder in een brief aan de gemeenteraad. Het ontwerp voor de opgeknapte boulevard van Kijkduin ligt sinds deze week ter inzage.
Een vernieuwd winkelcentrum, horeca en appartementen, het Atlantic Hotel in een modern jasje en ondergrondse parkeergelegenheid voor auto's en fietsen: Kijkduin moet volgens Den Haag weer een 'levendige, ontspannen familiebadplaats' worden. Daarvoor ondergaat het de komende jaren een totale make-over. Ook de afgelopen jaren is er veel gebeurd: de boulevard en het oude winkelcentrum werden al gesloopt.
Daarbij werden de vuurtoren, draaimolen en speelboot weggehaald. Vooral over het weghalen van de speelboot ontstond ophef, omdat men vreesde dat het speeltoestel niet meer terug zou komen. Wethouder Mulder gaf in september vorig jaar al aan dat er een replica van het schip terugkeert op de boulevard, omdat het oude toestel niet veilig meer bleek. Nu staat de replica van de boot ook daadwerkelijk in de plannen.
De voormalige speelboot op Kijkduin
De voormalige speelboot op Kijkduin © ANP
Ook over de vuurtoren en de draaimolen kunnen liefhebbers hun hart ophalen, want die keren ook terug in het ontwerp. Dat tot vreugde van VVD-raadslid Chris van der Helm. 'Het was nog niet helemaal bekend of dat zou gebeuren', zegt hij. 'Het terugzetten van het speelschip, de draaimolen én de vuurtoren is weer een stap dichterbij. Mooi nieuws voor Kijkduin.'

Ondergrondse entree en parkeerplekken

Naast de vuurtoren, draaimolen en speelboot die de boulevard moeten verrijken, is de aanbesteding voor de ondergrondse entree en fietsenstalling gestart. Die entree komt tussen het winkelcentrum en het hotel en geeft auto's vanaf de Kijkduinsestraat toegang tot de ondergrondse parkeergarage van het winkelcentrum. Ook is er een fietsenstalling voor ongeveer vierhonderd fietsen. Dat moet ervoor zorgen dat er geen parkeer- en verkeersproblemen ontstaan.
'Met het aanbesteden van de werkzaamheden van de entree en fietsenstalling en het ter inzage leggen van het ontwerp van de openbare ruimte hebben we na een periode van onderhandelen en uitwerken een belangrijke stap kunnen zetten richting uitvoering', schrijft wethouder Mulder.
Impressie van de entree vanaf de Kijkduinsestraat
Impressie van de entree vanaf de Kijkduinsestraat © Gemeente Den Haag
De plannen voor Kijkduin kwamen niet zonder slag of stoot tot stand. Zo waren er vertragingen door tegenvallers met de vergunningverlening en kon de gemeente het niet eens worden met ontwikkelaar BoHa, die werkt aan de vernieuwing van het Atlantic hotel. De entree ligt namelijk deels op de grond van BoHa. Die problemen werden opgelost door de ondergrondse fietsenstalling een paar meter op te schuiven.
Wel zorgden de aanpassingen en de oplopende bouwkosten ervoor dat de gemeente meerdere keren bij de gemeenteraad moest aankloppen voor extra geld. Ook nu vraagt de wethouder om een half miljoen euro extra 'om voldoende ruimte voor eventuele tegenvallers te behouden'.

Voor zomer van 2024 klaar

Het duurt wel nog even voordat de badplaats in zijn geheel klaar is. Het streven is om voor de zomer van 2024 klaar te zijn. Een ontwikkelaar is op het moment bezig met het winkelcentrum, de woningen en de ondergrondse parkeergarage. Het bouwplan voor het Atlantic Hotel zit in de vergunningsprocedure.
In september moet er worden gestart met de werkzaamheden voor de ondergrondse entree en fietsenstalling. Eind 2023 moeten die klaar zijn. De herinrichting van de boulevard en het Deltaplein starten voor de zomer van 2023 en moet een jaar later af zijn.