Dieren van stadsboerderij in Den Haag noodgedwongen verhuisd na incidenten: 'Is niet normaal'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Klimmen over de hekken, stenen gooien naar dieren en de beesten opjagen. Meerdere gewelddadige incidenten hebben ertoe geleid dat de dieren van de stadsboerderij Molenweide in de Molenwijk in Den Haag tijdelijk zijn verplaatst naar een andere locatie. Dat laat de gemeente Den Haag weten in een brief aan de bewoners rondom de boerderij. Ook wordt de omwonenden gevraagd om extra op te letten op incidenten rondom de boerderij.
Het is maandagochtend ongewoon stil op de stadsboerderij in Molenwijk. Geen geloei of geblaat, alleen wat stemmen van kinderen die hard aan de slag zijn in de naastgelegen moestuin en les krijgen over de natuur. 'Waar komt de melk vandaan bijvoorbeeld? Dat is uit te leggen aan de hand van een koe die melk kan geven', zegt Hans de Rijk, hoofd van de stadsboerderijen in Den Haag. Maar sinds een aantal dagen moeten de docenten het zonder de dieren doen op de stadsboerderij. Na meerdere incidenten is er namelijk besloten om onder andere de schapen en koeien te verhuizen naar andere Haagse stadsboerderijen.
De Stadsboerderij in Molenwijk
De Stadsboerderij in Molenwijk © Den Haag FM
'De incidenten gebeurden in de loop van april', vertelt De Rijk. Wanneer de dieren, schapen en koeien, in de avonduren alleen buiten stonden bleken mensen over de hekken te klimmen en achter de beesten aan te rennen. Ook werden er spullen vernield en een steen naar de beesten gegooid. Een lam raakte door de incidenten gewond. 'Dat is voor ons niet normaal', vertelt het hoofd van de stadsboerderij.

Oplossing zoeken

Het park waar de stadsboerderij zit werd onlangs vernieuwd. Sinds vorig jaar is er een nieuwe speelplek, een uitkijktoren en is het park heringedeeld. 'Helaas is er in de afgelopen weken misbruik gemaakt van deze mooie plaats', staat in de brief van de stadsdeeldirecteur van Laak over de incidenten bij de stadsboerderij te lezen.
Bewoners wordt nu gevraagd extra op te letten bij mogelijke incidenten bij stadsboerderij Molenweide, vooral na vijf uur in de middag als deze officieel gesloten is. Daarnaast wordt er ook door de wijkagent, het handhavingsteam en door buurt- en jongerenpreventieteams een oogje in het zeil gehouden, schrijft hij.

Boetes en gebiedsverbod

De Partij voor de Dieren en Hart voor Den Haag hebben gereageerd op de incidenten bij de stadsboerderij in Molenwijk. 'Triest voor de dieren! Gelukkig zijn ze nu in veiligheid gebracht, maar dit zou niet nodig moeten zijn', schrijft PvdD-raadslid Robin Smit op Twitter. Ook geeft hij aan een nieuwe oproep te doen in de gemeenteraad om dierenmishandeling aan te pakken. Hart voor Den Haag pleit ervoor om gebiedsverboden en stevige boetes op te leggen aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de incidenten. Raadsleden Richard de Mos en Coen Bom noemen de situatie 'totale waanzin'.