Man gooit twee konijnen en halve huisraad van acht hoog naar beneden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Een 28-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot vijf maanden cel, omdat hij onder meer twee konijnen van acht hoog van een flat naar beneden gooide. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging de verdachte vorig jaar juli 'als een bezetene te keer' toen hij de halve huisraad van zijn ex, inclusief een konijnenhok, van een flat aan de Dunantstraat in Zoetermeer naar beneden gooide. De twee beestjes in het hok overleefden de val niet. Een paar maanden later mishandelde de 28-jarige M.G. ook de eigenaresse van de diertjes. Dat was niet voor het eerst.
Het drama bleef niet onopgemerkt in de buurt. Een bewoner hoorde de ruzie en even later een dof geluid. Hij dacht dat er iemand van de flat was gevallen, maar het ging om stoelen, tafels en een hok met daarin twee konijnen. 'Een van de konijnen spartelde nog en toen was het klaar', zei een andere onthutste buur. Het diertje blies vlak voor de komst van de dierenambulance de laatste adem uit, de andere was op slag dood door de klap.
De verdachte was dronken thuis gekomen bij zijn ex-vriendin en compleet uit zijn dak gegaan. Over de aanleiding voor de woede-uitbarsting blijft het gissen, omdat de verdachte niet tijdens de rechtszitting aanwezig was. Hij werd bij verstek veroordeeld.

Kinderen in huis aanwezig

De relatie van het stel kende een geschiedenis van ruzies en huiselijk geweld. Op 2 november, een paar maanden na het konijnenhokincident, had G., die waarschijnlijk weer had gedronken, zijn ex aan de haren getrokken, geslagen en geschopt toen ze al op de grond lag. Buren hoorden de vrouw destijds schreeuwen om hulp. De Hagenaar was al eens eerder veroordeeld voor mishandeling van zijn ex.
De officier van justitie eiste vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen G. die momenteel geen vaste woon- of verblijfsplaats heeft. De aanklager vindt het ‘erg kwalijk’ wat er zich in de flat heeft afgespeeld. Toen de verdachte het konijnenhok over de reling kieperde, waren er kinderen thuis aanwezig.

'Bijzonder onaangenaam gedragen'

De rechter begrijpt dat het lot van de konijntjes aandacht kreeg, maar hij achtte de mishandeling van de vrouw nog kwalijker: 'Meneer heeft zich bijzonder onaangenaam gedragen.' Hij legde dezelfde celstraf op als het OM had geëist.