Hoofdpersonen in grote drugszaak naar Marokko gevlucht, vermoedt OM

Exterieur rechtbank in Den Haag
Exterieur rechtbank in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Op de eerste dag van het megaproces tegen vijf leden van de Haags-Marokkaanse familie A., ontbraken maandag al meteen twee belangrijke verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat beide broers de benen hebben genomen naar Marokko, om vanuit daar door te gaan met hun lucratieve drugshandel.
Vijf broers worden ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd. Ze werden vorig jaar aangehouden samen met een ex-zwager en een compagnon van de broers. Politieagenten vielen op verschillende plekken in Den Haag woningen binnen en in twee auto's bij elkaar opgeteld 8,5 miljoen euro aan contant geld en aan drugs.
De politie was de Haags-Marokkaanse broers op het spoor gekomen dankzij het hacken van de criminele berichtendiensten SKY ECC en Enchrochat. Uit de onderschepte mails bleek volgens het OM dat de verdachten zich bezighielden met de drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Ook zouden ze verdovende middelen binnen Europa verkocht hebben. De drugshandel verliep via een woning aan de Joubertstraat in de Haagse Transvaalbuurt.

Uitleveringsverdrag

Tijdens eerdere zogeheten pro-formazittingen schorste de rechtbank het voorarrest van de vijf mannen. Maandag, tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, schitterden de broers Abdelghani A. (41) en Farid A. (43) door afwezigheid, terwijl ze door de rechtbank waren verplicht om de inhoudelijke behandeling bij te wonen. Ook mochten de verdachten niet naar het buitenland gaan.
Het OM gaat ervan uit dat ze toch naar Marokko zijn gevlucht, om vanuit daar door te gaan met het organiseren van de drugstransporten via Spanje. 'Ze hebben in Marokko een stevig netwerk opgebouwd', zei de officier van justitie van het OM maandag. 'We staan in Marokko met lege handen, want Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met het land.'

Gedeeltelijke bekentenis

Beide verdachten zouden in de nieuwe drugszaak een belangrijke rol hebben vervuld. Abdelghani A. zou zich hebben beziggehouden met drugstransporten naar Engeland en ruim zes miljoen euro hebben witgewassen. Farid A. bereidde volgens het OM drugstransporten uit Peru, Colombia en Suriname voor, goed voor een waarde van meer dan 4 miljoen euro.
Tijdens de verhoren maandag door de rechtbank kwam M'hamed A. (40) met een opvallende en gedeeltelijk bekennende verklaring. Terwijl zijn broer Abdelmajid A. (36) iedere betrokkenheid bij de drugshandel ontkende, gaf M'hamed toe als een tussenpersoon voor een van zijn broers gefungeerd te hebben bij de verkoop van cocaïne en heroïne. 'De transacties zijn uiteindelijk niet doorgegaan', zei hij er wel bij. Hij weigerde te zeggen voor welke broer hij tussenpersoon was geweest.
De rechtbank heeft twee weken uitgetrokken voor het megaproces tegen de vijf leden van de familie A. en de twee medeverdachten. Maandag 20 juni komt het OM met de strafeisen.