Eerste vaatje haring levert recordbedrag van 113.500 euro op voor Stichting Ambulance Wens

Haringhappen na de veilig van het eerste vaatje in de Scheveningse haven
Haringhappen na de veilig van het eerste vaatje in de Scheveningse haven © ANP
DEN HAAG - Een Scheveningse traditie is na twee coronajaren weer in ere hersteld. Het éérste haringvaatje van het seizoen is dinsdag geveild. Voor een recordbedrag van 113.500 euro is het vaatje verkocht aan VNV, de vereniging van Nederlandse visspecialisten. 'Een megabedrag. Echt bizar', aldus de woordvoerster van het Visbureau.
De opbrengst is flink hoger dan drie jaar geleden. Toen ging het eerste vaatje haring voor 95.500 euro over de toonbank. De opbrengst gaat naar het goede doel, dit jaar is dat Stichting Ambulance Wens. 'Dat plan hadden we al liggen, maar nu na twee jaar wachten krijgt dat goede doel eindelijk geld. Drie maal is scheepsrecht.' Stichting Ambulance Wens laat de laatste wensen uitkomen van terminaal zieke mensen. Met het bedrag kan een ambulance worden gekocht. Die kost ongeveer 92.000 euro. 'We gingen voor een nieuwe ambulance en uiteindelijk ook nog voor een brancard. Die kost 15.000 euro. En dan ook nog een paar liter brandstof als bonus', aldus de woordvoerster van het Visbureau.
Recordbedrag bij veiling eerste haringvaatje Scheveningen
In 2020 werd de haring symbolisch aangeboden aan zorgpersoneel. De huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers, toen nog voorzitter van Landelijk Netwerk Acute Zorg, nam het vaatje toen in ontvangst met Diederik Gommers, toen de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De haring werd in een aantal ziekenhuizen rondgebracht.

Geschonken aan GGD-medewerkers

Vorig jaar werd het eerste vaatje, ook als symbool, aangeboden aan GGD'ers, die toen bezig waren met de vaccinatie van mensen tegen het coronavirus. De haring werd toen in ontvangst genomen door André Rouvoet, de voorzitter van de koepelclub GGD-GHOR. Op meerdere GGD-locaties kregen toen medewerkers en mensen die een prik kwamen halen een haring.
Vanaf woensdag gaat bij de meeste viswinkels in Nederland de nieuwe haring in de verkoop.