Gedumpt poesje gevonden in ondergrondse container: 'Dit valt niet goed te praten'

Beeld ter illustratie, niet de poes uit het verhaal
Beeld ter illustratie, niet de poes uit het verhaal © PxHere
RIJNSBURG - Een buurtbewoonster uit Rijnsburg wilde 's avonds nog even snel haar vuilniszak weggooien, toen zij hard gemiauw uit de container hoorde komen. Uit de ondergrondse container haalde de brandweer even later een jonge poes, die in een reismand in een vuilniszak was gedumpt. 'Dit is niet goed te praten op welke manier dan ook', zegt Nicolette Bloemendaal, beheerder van dierentehuis Stevenshage, waar het poesje nu verblijft.
Volgens Nicolette zou het om een bewuste actie gaan. Je hebt namelijk een pasje nodig om de vuilcontainer te openen. 'Ze was ontzettend moe omdat ze dus waarschijnlijk lang om hulp heeft lopen miauwen. Toen ze net in de opvang kwam wilde niet eten en drinken. Inmiddels speelt ze weer en eet ze goed', vertelt Nicolette dinsdag tijdens Menno in de Middag, aan Radio West. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de pleger van de gruweldaad.
Het dierentehuis hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken of de poes wel een baasje zal krijgen. Er zijn nu al heel veel aanvragen om het poesje, genaamd Supermoon - vanwege haar kleur en de supermaan van gisternacht - te adopteren. 'Over twee weken komt ze officieel op de website van het Dierenasiel Leiden te staan en kunnen mensen haar adopteren', aldus Nicolette.

'Vooral konijnen worden vaak gedumpt'

Supermoon is niet het enige dier dat de afgelopen tijd op brute wijze gedumpt werd. Begin mei dit jaar werden er ook al dozen vol met cavia's gevonden in Rijswijk en vorig jaar gooide een Hagenaar twee konijnen vanaf een balkon in Zoetermeer naar beneden. De twee knaagdieren overleefden de val niet.
In het dierentehuis Stevenshage zien ze vooral een toename in het aantal gedumpte konijnen. Volgens Nicolette komt dit doordat mensen er te laat achterkomen dat ze toch geen geld of tijd hebben voor hun huisdieren. 'Uit wanhoop dumpen ze de beestjes op straat. Doe dat alsjeblieft niet en kom bij ons langs, samen vinden we altijd een oplossing. Bovendien mogen jonge dieren altijd kosteloos afgegeven worden bij ons.'