Leids monument weer doelwit van actiegroep: bekladding met paarse verf

LEIDEN - Het Indië-monument bij molen De Put in Leiden is beklad. Met paarse verf is er #beeldenstorm op het beeld gespoten. Ook zijn de hoofden van de drie personen op het beeld paars gespoten. Inmiddels is het beeld schoongemaakt en zijn de teksten op het monument hersteld. De gemeente Leiden doet aangifte van vernieling.
De vernieling van het monument werd dinsdagochtend ontdekt, meldt mediapartner Sleutelstad. Eerder werd het Indië-monument ingepakt met vuilniszakken. Die actie werd opgeëist door actiegroep Doorbraak, die vervolgens opriep tot een beeldenstorm op monumenten met een koloniaal verleden. Aan die oproep is blijkbaar gehoor gegeven door de vernieling van het beeld bij molen De Put.
‘Ik vind het een ongepaste en misplaatste actie’, zegt Frans Werter over de bekladding van het kunstwerk. Boosheid en teleurstelling overheerst bij Werter. ‘Het is niet de intentie van dit Indië-monument om een koloniale oorlog te verheerlijken’, legt hij uit. ‘Het laat zien wat gewone Nederlandse jongens daar is overkomen. In feite zijn ze ook slachtoffer van deze oorlog. Dus de bekladders gaat met deze actie voorbij aan de intentie van dit kunstwerk.’

'Bekladding niet de juiste manier'

Toen het Indie-monument twee weken geleden in vuilniszakken werd verpakt door de Leidse linkse actiegroep Doorbraak schreef Werter ze een brief. Daarin legde hij uit wat de achtergrond is van het kunstwerk. ‘Mijn vader is toen destijds ook in gesprek gegaan met mensen die het kunstwerk vlak na de plaatsing vernielden.’ In 2000 en 2001 werd het Indië-monument ook al eens beklad en zelfs deels afgezaagd. ‘Ik vind het goed dat er een dialoog is over dit soort onderwerpen maar bekladding is niet de juiste manier’, zegt Werter.
Werter begrijpt heel goed dat het denken over de oorlog in Indië veranderd is en vindt dat ook een goede zaak. ‘Het was ook een vuile oorlog, dat mag je best benoemen. Maar mijn vader, zelf een oud- Indië-veteraan, wilde vooral laten zien wat hem en zijn maten daar is overkomen.’
© Robbert van Cleef
De gemeente gaat aangifte doen van de bekladding, zegt wethouder Yvonne van Delft. 'We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo weinig respect tonen voor een kunstwerk van een ander. Daarnaast kost het de gemeenschap veel geld. De boodschap die actiegroepen kwijt zouden willen kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld door met elkaar in gesprek te gaan. Als stadsbestuur staan wij open voor een respectvolle dialoog hierover.'
Bij het inpakken van het monument had de gemeente nog geen aangifte gedaan, omdat de beelden niet beschadigd waren. Evenmin deed de gemeente dat voor de oproep tot een beeldenstorm. VVD-raadslid Alyssa Voorwald was het daar niet mee eens en riep in haar raadsvragen afgelopen donderdag de wethouder al op alsnog aangifte te doen. 'De gevolgen van het uitblijven van aangifte lijken al zichtbaar te worden', schrijft Voorwald in een tweet reagerend op de bekladding dinsdagochtend.

'Vandalisme moet stoppen'

Na de actie met de vuilniszakken deed de Federatie Indische Nederlanders, die Nederlands-Indische geschiedenis en erfgoed levend wil houden, ook al aangifte van opruiing. De gemeente zei eerst aangifte te doen, maar zag daar even later van af omdat er geen beschadigingen op het monument waren.
Het Indië-monument bij molen De Put is geplaatst ter herinnering aan de 26 inwoners van Leiden die als militair sneuvelden tussen 1945 en 1952 in het voormalig Nederlands-Indië. In 2001 werd het met rode verf besmeurd.
'Dit is niet de eerste keer dat Indische monumenten doelwit zijn van vandalisme, dat moet stoppen', zei woordvoerder Micha'el Lentze van de Federatie al eerder. De actiegroep Doorbraak lijkt daar geen boodschap aan te hebben. 'Zoek een beeld, monument, straat, of een andere koloniale verwijzing in je buurt en leef je creativiteit uit! Pak het in in een vuilniszak, besmeur het, plak er stickers op, krijt er op of er omheen of ga er met een spandoek bij staan', riepen zij op.
De Federatie Indische Nederlanders noemt de oproep van van Doorbraak 'stuitend en onacceptabel'. 'Niet alleen de actie wordt opgeëist, maar het bevat ook een oproep tot nieuw vandalisme. We gaan er vanuit dat politie en justitie nu ingrijpen.' Dat is voor zover bekend nog niet gebeurd.