Hart voor Den Haag: 'Geef bewoners meer spreektijd in raadsvergadering'

Richard de Mos
Richard de Mos © ANP
DEN HAAG - Hart voor Den Haag wil dat bewoners meer tijd krijgen om de gemeenteraad toe te spreken. Nu krijgen burgers aan het begin van de raadsvergadering drie minuten om hun standpunt naar voren te brengen, maar daar moeten twee minuten bij als het aan Hart voor Den Haag ligt. 'Wij moeten als volksvertegenwoordigers beter luisteren naar onze inwoners', zegt partijleider Richard de Mos.
'Beste raadsleden, burgemeester. Ik wil graag wat kwijt over de nieuwbouwplannen van Middin voor de Binnenklingen in Kijkduin.' En: 'Geachte raadsleden, dank dat ik mag inspreken. Ik heb de vorige vergadering met verbazing bekeken.' Of: 'De wethouder doet diametraal wat anders dan wat de bewoners willen.' Het zijn zomaar wat zinnen die drie mensen uitspraken, die afgelopen donderdag de moeite namen om in te spreken tijdens de raadsvergadering. In totaal waren er die dag acht bewoners naar de raadzaal gekomen om hun drie minuten vol te maken.
Hart voor Den Haag vindt die spreektijd veel te beperkt. Een paar jaar geleden kregen bewoners in de raadsvergadering nog vijf minuten, maar daar zijn er nog drie van over. 'De Haagse politiek heeft de spreektijd van Hagenaars eind 2017 beknot', zegt Richard de Mos. 'Maar we leven in een tijd waarin sociaal-maatschappelijke problemen hand over hand toenemen. Bovendien hebben we kunnen zien dat het vertrouwen in de politiek afneemt. De opkomst bij de laatste verkiezingen was historisch laag. Daarom moeten wij als volksvertegenwoordigers beter gaan luisteren naar onze inwoners.' De Mos wil de spreektijd voor Haagse burgers met twee minuten per inspreker verruimen.

Evenrediger

Daarnaast wil De Mos dat de politieke partijen hun spreektijden evenrediger verdelen. Nu krijgen alle partijen met vijf tot en met negen zetels veertien minuten, alle partijen met twee of drie zetels twaalf minuten en de eenpitters krijgen ieder tien minuten. Dat betekent dus dat Hart voor Den Haag (9 zetels) dezelfde spreektijden heeft als GroenLinks (5 zetels).
'Dat doet geen recht aan de verkiezingsuitslag', vindt De Mos. Hij wil dat bij het toekennen van de spreektijden meer rekening wordt gehouden met het aantal behaalde zetels per fractie. 'Daarom komen wij met het voorstel om standaard zes minuten per fractie toe te kennen plus een minuut per zetel.' Dat zou voor Hart voor Den Haag neerkomen op vijftien minuten in plaats van veertien.

Bonusminuten

Een andere doorn in het oog van Hart voor Den Haag is het overschrijden van de spreektijd door de burgemeester en wethouders. 'Het is schering en inslag dat het college haar spreektijd ruimschoots overschrijdt zonder dat dat consequenties heeft voor de dames en heren wethouders', zegt De Mos. 'Hart voor Den Haag wil het college houden aan de toegekende spreektijden. Daarom stellen wij voor dat elke collegeminuut overschrijding bij de volgende raadsvergadering twee bonusminuten zal betekenen voor de gemeenteraad.'
Vergadering van de Haagse gemeenteraad
Vergadering van de Haagse gemeenteraad © Maarten Brakema