Slachtoffers van oplichters raken geld en sieraden kwijt

DEN HAAG - Twee slachtoffers van oplichting zijn kostbare sieraden en geld kwijtgeraakt tijdens sluwe babbeltrucs. In Rijswijk heeft een zogenaamde bankmedewerker die thuis de pinpas van een vrouw kwam ophalen haar wijsgemaakt dat ze de sieraden beter aan hem kon meegeven, zodat hij ze veilig in de kluis van de bank kon bewaren. En in Den Haag is een flink geldbedrag van een vrouw uit Deventer opgenomen, die dacht haar zoon te helpen toen die via WhatsApp aangaf dat hij een probleem had en geld nodig had.
Het 75-jarige slachtoffer uit Rijswijk wordt op 15 maart gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Die houdt haar voor dat cybercriminelen geld van haar rekening willen halen, maar dat kan nog worden voorkomen. Daarvoor moet haar pinpas thuis worden opgehaald. Binnen een half uur zal er een medewerker langskomen, wordt de vrouw verteld.
Even later staat er inderdaad een man bij het huis van het slachtoffer aan het Endezant in Rijswijk. Die haalt haar pas op en krijgt de vrouw zo ver dat ze ook haar pincode geeft. Vervolgens maakt hij haar wijs dat de cybercriminelen haar misschien wel thuis komen opzoeken, en dat ze voor de veiligheid haar contante geld en sieraden aan hem kan meegeven. Die zal hij dan zolang veilig in de kluis van de bank bewaren.
'Bankmedewerker' steelt geld en sieraden van oudere vrouw - Team West

Rekening snel geblokkeerd

De vrouw is overrompeld en gelooft het verhaal van de man, dus ze geeft haar kostbaarheden mee. Met de bankpas, geld en sieraden vertrekt de man weer. Vrij snel daarna krijgt het slachtoffer het gevoel dat ze is opgelicht en ze belt de bank om het verhaal te controleren. Dan blijkt dat er natuurlijk niets van klopt. De rekening van de vrouw is vervolgens meteen geblokkeerd, zodat het niet is gelukt om er geld vanaf te halen.
De man die bij het slachtoffer thuis is geweest, is gefilmd door de camera's bij het complex. Daarop is te zien dat hij aankomt en ook weer vertrekt in een witte personenauto. Ondanks het mondkapje dat hij draagt is hij goed te zien.

WhatsAppfraude in Deventer, pinnen in Den Haag

Een inwoonster van Deventer krijgt op 11 februari een bericht van iemand die zich voordoet als haar zoon. Hij zegt dat hij een nieuw nummer heeft en dat er een probleem is met een betaling. De vraag is of de vrouw hem wil helpen door geld over te maken. Het slachtoffer gelooft dat ze echt met haar zoon te maken heeft en maakt tot twee keer toe een aanzienlijk bedrag over.
Een deel van dat geld wordt in Den Haag opgenomen, bij een automaat aan het Jonckbloetplein. De pinner is daarbij duidelijk in beeld en de politie Oost-Nederland is naar hem op zoek.
Geld van inwoonster Deventer wordt opgenomen in Den Haag - Team West

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl (Babbeltruc Rijswijk | WhatsAppfraude Deventer) of Meld Misdaad Anoniem