Stapavond gaat gruwelijk mis op A4 als Shakti crasht en Laura overlijdt: 'Hij was een wegpiraat'

De auto van Shakti brandde uit
De auto van Shakti brandde uit © Regio15
RIJPWETERING - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een half jaar cel geëist tegen Rotterdammer Shakti S. (36) voor de schuld aan het ongeluk op de A4 bij Rijpwetering waarbij zijn vriendin stierf. De auto van de verdachte raakte op 21 december 2019 ‘s nachts bij een inhaalmanoeuvre van de weg, botste tegen een pilaar en vloog in brand. 'Hij was een wegpiraat', zei de officier van justitie.
Volgens sporenonderzoek op de A4 reed de bestuurder tussen de 145 kilometer en 200 kilometer per uur, harder dan de toegestane 130 kilometer per uur. Getuigen die ingehaald werden verklaarden dat hun auto heen en weer ging door de luchtverplaatsing. S. (36) ontkent dat. Hij zou een wagen van rechts hebben willen ontwijken die op zijn rijhelft dreigde te komen.
De Rotterdamse verdachte raakte de macht over het stuur kwijt door het systeem van 'lane assist' dat corrigeert als een auto buiten de baan komt. 'Ik raakte in een slip en opeens was er overal vuur', zei S. in de rechtbank. Een taxichauffeur trok hem uit de wagen. Maar zijn vriendin Laura (19) die naast hem zat, kon niet meer worden gered.

Nog steeds autorijden

Het stel zou 'veel lol' met muziek in de wagen hebben beleefd. Ze waren op weg van een salsafeest in Amsterdam naar Den Haag om daar verder te dansen. Tot de klap kwam. Uit onderzoek bleek dat S. niet had gedronken of drugs had gebruikt. Na het dodelijke ongeluk zat hij 48 dagen in voorlopige hechtenis en volgt na 2,5 jaar nog steeds therapie voor post traumatische stress.
De ouders van Laura, die beiden doof zijn, lieten een verklaring voorlezen in de rechtszaal. Ze missen de lach van hun dochter en haar grote steun. 'Haar toekomst is haar ontnomen.' Zij vinden een celstraf van vijf tot tien jaar passend. Dat zou de verdachte in hun moederland Polen hebben gekregen. Verder zijn de ouders verbaasd dat S. nog steeds auto mag rijden.

'Geen heer in het verkeer'

De officier van justitie vindt dat de verdachte een 'grove verkeersfout' heeft gemaakt. Ze rekent het hem zwaar aan dat hij sinds 2016 maar liefst 41 verkeersovertredingen heeft begaan, van rijden door rood, asociaal gedrag tot te hard rijden. 'Hij was geen heer in het verkeer, maar een wegpiraat.' Zij eist een half jaar cel, waarvan een maand voorwaardelijk en ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar.
De advocate noemt S. 'een ervaren rijder' die gefocust was op het verkeer voor hem. Hij zou niet schuldig zijn aan het verschrikkelijke ongeluk, omdat hij van de weg zou zijn geduwd. Ook liet de advocate weten dat hij hoopt in contact te kunnen komen met de ouders om met hen te praten over alle vragen die bij hen leven. De rechter doet over twee weken uitspraak.