Nieuws

Drink thee en eet genoeg: tips om het hoofd koel te houden

Verkoeling zoeken aan de Dobbeplas in Nootdorp
Verkoeling zoeken aan de Dobbeplas in Nootdorp © ANP
REGIO - De komende dagen maakt onze regio zich op voor een paar prachtige zomerdagen: deze vrijdag en zaterdag lopen de temperaturen op tot rond de 30 graden. Misschien ga je naar het strand of zit je gewoon op kantoor. Wij geven je een paar tips wat je kan doen met deze tropische temperaturen.
Wil je gaan zwemmen, maar heb je geen zin in de drukte op de stranden? Zoek dan een regionale plas op. Omdat het nog vroeg in het jaar is, zijn vrijwel alle plassen in de regio vrij van blauwalg en dus geschikt om lekker af te koelen in het water. Dat kun je onder andere doen in de Zoetermeerse Plas, Kagerplassen, de Braassem, de Dobbeplas en op de Vlietlanden.
Aquapretpark Vlietland
Aquapretpark Vlietland © Youssef Zerrouk
De plassen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, (kite)surfers en er zijn tal van horeca- en recreatiegelegenheden om je de hele dag te vermaken. Je eigen plas checken? Op de website van zwemwater.nl kun je precies zien of jouw natuurplas blauwalg-vrij is.
© ANP

Drink lauwwarme kruidenthee

Zodra de temperaturen stijgen in Nederland, trekken we massaal naar de terrassen en de stranden toe voor ijskoud drankje om lekker af te koelen. Maar eigenlijk werkt dat averechts.
IJskoude dranken laten onze lichaamstemperatuur namelijk tijdelijk dalen. Gevolg: je lichaam zet de verwarming aan en we krijgen het juist nóg warmer. Lauwwarme thee doet precies het tegenovergestelde. Drink dus wat warms om af te koelen.

Bouw je eigen airco met bevroren flessen

Wie in een zolderkamer slaapt, weet al wat hen te wachten staat: een benauwde en hete kamer. Warme lucht stijgt namelijk naar boven en blijft hangen in het hoogste punt van je huis. Het enige wat op dat moment helpt is de koele lucht van de airco.
Heb je geen airco? Geen zorgen, die kan je heel makkelijk zelf maken. Zet twee bevroren flessen water voor je ventilator en voìla, die zolderkamer zal in mum van tijd heerlijk koel aanvoelen.

Leg een natte doek in je nek

In plaats van de ventilator direct op je huid te richten, kun je beter een handdoek of theedoek nat maken met koud water. Leg deze in je nek en je zult merken dat je het bijvoorbeeld op het strand een stuk beter volhoudt.
Een natte doek is niet alleen verkoelend voor mensen. Ook honden en andere huisdieren hebben hier baat bij. Leg de doek op de buik of in de nek achter de oren van je hond, als je het idee hebt dat ze oververhit raken.

Doe een dag van te voren de gordijnen al dicht

Voordat de temperaturen oplopen kun je de zonneschermen omlaag doen of de gordijnen sluiten. Op die manier krijgen zonnestralen geen kans krijgen om je huis op te warmen. Houd als het buiten warmer is dan binnen ook ramen en deuren gesloten.
Zorg er ook voor dat de lucht in huis droog blijft, omdat het binnen veel warmer aanvoelt bij een hogere luchtvochtigheid. Hang daarom de was buiten op, gebruik geen apparaten die veel warmte produceren en de zet de afzuigkap aan tijdens het koken.

Zorg dat je voldoende eet

Naast genoeg drinken, moet je ook zorgen dat je voldoende eten binnenkrijgt. De warmte heeft vaak een negatief effect op je eetlust. Je snakt als het zo heet is naar koude dranken of een waterijsje, maar zorg dat je door de dag heen kleine porties eet.
Groenten en fruit zijn goed om te eten op hete dagen. Heb je echt geen trek? Stop dan je fruit in de blender met ijsblokjes of vries het in zodat je op een verkoelende manier alsnog je vitamines binnenkrijgt.

Laat geen dieren of kinderen in de auto achter

De temperatuur in je auto kan na tien minuten al tien graden hoger zijn dan de temperatuur buiten de auto. Laat daarom niet je dieren of kinderen in de auto achter, ook niet als het maar om een korte boodschap gaat. Een raampje openlaten heeft ook geen zin. Het is namelijk niet het zuurstoftekort waardoor huisdieren en kinderen gevaar lopen.
Door de hitte in de wagen bezwijken dieren vaak door oververhitting van de hersenen. Hierdoor kan je hond bijvoorbeeld een hitteberoerte krijgen waardoor organen als de nieren, hart en lever uit kunnen vallen. Wees verstandig en neem je huisdieren en kinderen gewoon mee de auto uit.