Tuinman Vredespaleis stopt na 35 jaar: 'Mijn kinderen zwommen hier in de vijver'

DEN HAAG - Het is waarschijnlijk het enige paleis ter wereld dat alleen een tuinman heeft als bewoner. Tuinman Dolf van Eendenburg woont al 35 jaar lang op het terrein van het Vredespaleis en gaat nu met pensioen: 'Wat wil je nog meer in het leven, ik heb het Vredespaleis in mijn achtertuin staan', zegt Dolf vol trots.
Omroep West is uitgenodigd op de laatste werkdag van deze markante bewoner op het terrein van Het Vredespaleis. Het paleis is gebouwd in 1913 en huisvest o.a. het Internationaal Strafhof. 'Hele ingewikkelde zaken worden besproken hier. Hoe oorlogen tussen landen beslecht kunnen worden, de tuin dient als rustbaken, een beetje als de tuin van Eden', zegt Dolf.
Toen Dolf 35 jaar geleden begon als hoofdtuinman van het Vredespaleis moest hij samen met zijn vrouw de dienstwoning intrekken op het terrein. Ze zijn de enige bewoners van het paleis. 'Zeker in het begin was ik ook sleutelbeheerder en hielp mee met de beveiliging van het complex, maar als er geen zittingen zijn is het heel rustig', zegt Dolf glimlachend.

Zwemmen in de vredesvijver

We zijn ondertussen aangekomen bij één van de grootste vijvers die het paleis kent. Dolf haalt al snel mooie herinneringen op. 'Toen de kinderen nog klein waren zwommen ze in de vijvers, fietsten door de tuin. Ja, in die tijd mocht en kon nog alles', zucht Dolf. 'In de weekenden kwamen ook wat vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen over om hier te spelen.' Dolf heeft in de loop van jaren wel wat van de tuin zien verdwijnen doordat er gebouwen bij kwamen, maar de hoofdelementen van de tuin zoals symmetrie zijn behouden gebleven.
Als we verder lopen valt op dat er nauwelijks bomen met groot blad of grote schaduwpartijen zijn. 'Als bijvoorbeeld rechters en juristen door de tuin lopen om na te denken over oplossingen, moet het zonlicht dat door de bladeren straalt ze sprankjes hoop geven. De hele tuin zit vol met dit soort taferelen', zegt Dolf.
Standbeeld gemaakt door Rebecca Matte Bello
Standbeeld gemaakt door Rebecca Matte Bello

Oorlog en vrede in dezelfde tuin

Dat de tuin alleen maar liefde en vrede uitstraalt is een misverstand. 'Mensen moeten juist ook hier zien wat oorlog voeren doet, wat voor verschrikkelijks dat teweeg brengt'. In de achtertuin van het Vredespaleis staat in een kathedraal van bomen een groot standbeeld van Vrouwe Justitia. 'Niet met blinddoek maar woest wijzend naar de grond, de lijken. Kijk God, kijk wereld, dit is wat oorlog doet met mensen', zegt Dolf.
Als we rondom het paleis zijn gelopen komen we uit bij het glazen Academiegebouw. Dolf: 'Normaal gesproken met een grote vijver spiegelt dat vaak een gebouw zodat je twee gebouwen ziet. De architect van dit glazen gebouw, wilde juist de tuin twee keer zo groot maken door de weerspiegeling in het glas'. Na het Academiegebouw komen we aan bij het huis van Dolf.

'Misschien toch maar weer in een rijtjeshuis'

Dolf is misschien wel de 'rijkste' tuinman ter wereld die 35 jaar zijn huis heeft op het terrein van het Vredespaleis. Nu hij met pensioen gaat moet hij de dienstwoning verlaten. De nieuwe hoofdtuinman gaat niet meer wonen op het terrein. 'Kijk zie je die sleutels in het marmer boven de deur, vroeger zat ik dacht en nacht bij de poort als er geen zittingen waren, want een rechter of advocaat kan ook 's nachts of in het weekend komen en dit Vredespaleis moet - vanwege de vrede- altijd ter beschikking zijn!'
Het laatste wat hij doet vandaag is wat bloemen water geven. 'Zo, nu zit het er echt op. Ik moet nog wel een huis zien te vinden en ben wel wat gewend aan vrijstaand wonen', lacht hij hard. Een huis met 100.000 vierkante meter eigen grond zal hij inderdaad niet snel vinden. Voorlopig mag Dolf nog blijven wonen in de dienstwoning en daarna is het Vredespaleis haar enige en ook laatste bewoner kwijt.