Gouda op Sterk Water: spetterend cadeau voor jarige stad

GOUDA - Aanstekelijke liedjes, actuele Goudse thema's -wateroverlast en bodemdaling-, humor, romantiek en spetterende scenes met over het toneel scheurende voertuigen. Met het muziekspektakel 'Gouda op Sterk Water' geeft de Theaterbakkerheij met een team van honderd mensen opnieuw een prima visitekaartje af, de jarige stad waardig. Terechte tranen van trots vloeiden na de zonovergoten première op Goudasfalt.
Moet het waterpeil omhoog of omlaag? Ruim 800 bezoekers op een overdekte tribune zien hoe die vraag de Goudse bevolking verdeelt. De tweespalt wordt direct aan het begin mooi uitgebeeld door een touwtrekwedstrijd op de speelvloer tussen aanhangers van beide meningen. Het decor bestaat uit stellages die deels in het water liggen. Zij verbeelden met leuke details (een Ichtusvisje op de laptop van een christelijk raadslid) en sfeerverlichting na de pauze, de huizen van de hoofdrolspelers. Die zijn, heel handig, per groep of gezin in dezelfde kleuren gekleed, zodat de toeschouwer het verhaal en de personages snel oppikt.
De bontverlichte camping
De bontverlichte camping
Middelpunt is café 'Beneden alle peil', dat letterlijk kopje onder gaat, de inspanningen van de moppen tappende barvrouw Goldy en haar zelfgebrouwen bier ten spijt. 'Waarom zet een blondje haar bril af tijdens de alcoholcontrole? ... Scheelt weer twee glazen.' Waard Polle heeft longproblemen door de wateroverlast, het huis is beschimmeld en dan verwacht zijn vrouw Shirley ook nog een baby. 'Ze is zwanger, niet gehandicapt!'.
Antieke brandweerwagen (1929) speelt ook mee
Antieke brandweerwagen (1929) speelt ook mee
Samen met buurvrouw Nanda verzetten ze zich tegen het stadsbestuur, met hilarische scenes als gevolg. Denk aan een arrestatie door de ME, die met gillende sirenes tussen decor en tribune door sjeest. Er rollen nog meer bijzondere voertuigen over de speelvloer: van antieke brandweerwagen tot tractor met boze boeren, shovel met wethouder en een 'inclusieve' carnavalsboot (met dank aan Boskoop). 
Wethouder Van Meursbergen heeft snode plannen
Wethouder Van Meursbergen heeft snode plannen

Meer dan alleen politieke grapjes

De in wit geklede burgemeester en wethouders praten vooral; 'Agenda? We hebben helemaal geen agenda', is een van de vaak terugkerende opmerkingen. Wethouder Van Meursbergen wil een Trumpiaanse woontoren laten bouwen door Black Seat Investment, met onbetaalbaar dure appartementen. Dat brengt hem verder in botsing met zijn  dochter, de verloskundige Chrissie: de toren moet komen op het braakliggend stuk grond waar zij woont op een alternatieve camping. Daar werkt oud-ambtenaar Thijs met gelijkgestemden aan oplossingen om met het water om te gaan. Onder aanvoering van de flamboyante drag queen Glamfea, die Gouda's Roze Zaterdag uit 2018 doet herleven.
De inclusieve carnavalsboot
De inclusieve carnavalsboot
Voor wie de vette knipogen en de politieke grapjes als die over 'de dure Turfmarktkerk' ontgaan, valt er nog genoeg te beleven. De onderlinge botsingen maar ook vrijages leveren mooie intieme scenes op, met als hoogtepunt het breekbare lied van moeder Nanda. Zij raakt door haar activisme vervreemd van haar puberdochters. In de massa-scènes is vaak zoveel tegelijk te zien op het toneel, dat je soms niet weet waar je kijken moet. Eén blik naar rechts en je mist links het breken van Shirley's vruchtwater. 
De bevalling
De bevalling
De verwijzingen naar de geschiedenis van 'obesistad' Gouda zijn talloos en zitten niet alleen in de weetjes die ambtenaar Ritchie 'de jongste Goudoloog ooit' tot vervelens toe over zijn medespelers uitstort. In een swingend lied over hoe Gouda in de historie haar mannetje stond, speelt Gigant Erasmus een gastrol. De boodschap is onnadrukkelijk maar duidelijk: als de stad zakt en het water stijgt, staan de Gouwenaars op. 
Gastoptreden van Gigant Erasmus
Gastoptreden van Gigant Erasmus
Het publiek is uitgerust met een koptelefoon, wat de spreekteksten zeer ten goede komt, en de kans geeft om de livemuziek naar eigen gerief te regelen. De negentien solisten beheersen zowel spel als zang. Met bekende namen als Pip Alblas (Chriss), Samantha Braat (barvrouw Goldy), Jaap Prins (Glamfea), Pauline van der Stadt (campingjuriste) en John Tak (wethouder van Meursbergen). Het enthousiasme van de tientallen figuranten is meer dan aanstekelijk. Dat alles maakt dit muziektheaterstuk, ook al is het speciaal voor Gouda gemaakt, ook voor kijkers van buiten de moeite waard. 
De uitvinding die uitkomst moet brengen
De uitvinding die uitkomst moet brengen
Gouda Op Sterk Water - Theaterbakkerheij; script Ruud Broekhuizen, John de Heij; muziek Maxim Bik;  
Te zien: Goudasfalt, 15, 16, 17 18, 29, 30, 31 juni, 1, 2 juli.
Kader
De Theaterbakkerheij is in 2015 opgericht door Ruud Heij (zakelijk leider), John de Heij (regisseur en bekend Gouds dramadocent), Inge Bos (secretariaat), inmiddels versterkt met Demi Bakker (marketing). Na de Titanic (2016) en Troje (2018, Beste Nieuwe Musical Award) is Gouda Sterk op Water de derde grote productie. De Theaterbakkerheij bezit sinds 2019 Gouda's jongste Schouwburg in een voormalige timmerfabriek aan de Gouderaksedijk, in de achtertuin van Goudasfalt. Op dit middelgrote podium zijn behalve muziekoptredens ook veel eigen theaterproducties te zien.

LEES OOK: