Onderzeeboot duikt op in haven Scheveningen in zoektocht naar nieuw talent

De  Zr.Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine in de haven van Scheveningen
De Zr.Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine in de haven van Scheveningen © Regio15
DEN HAAG - Sensatie in de haven van Scheveningen woensdagmiddag. Daar kwam rond 15.00 uur een onderzeeër binnengevaren, de Zr.Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine. Het vaartuig blijft daar de komende dagen liggen en pikt zo Vlaggetjesdag en de scholierendagen mee, waarbij jongeren de kans krijgen het leven aan boord van een onderzeeboot te ervaren. Omroep West was bij de spectaculaire aankomst.
Sinds vanmiddag ligt de Zr.Ms. Zeeleeuw in de haven Scheveningen. Daar krijgen leerlingen uit de regio tijden de scholierendagen op donderdag 16 en vrijdag 17 juni de kans om het leven op een onderzeeboot te ervaren. Dat is niet voor niets. De marine kampt net als vele andere sectoren met personeelstekorten. Met een wervingscampagne hoopt de marine jongeren warm te maken voor een baan bij deze defensietak.
Onderzeeboot duikt op in haven Scheveningen in zoektocht naar nieuw talent
‘Scheveningen is natuurlijk een prachtige haven', zegt Jeroen van Zanten, groepscommandant onderzeedienst. 'We wilden dit ook al eerder, maar we steken vrij diep en kwamen voorheen de haven niet in. In de loop der jaren is de haven wat dieper geworden en nu kunnen we hier afmeren en activiteiten ontwikkelen, bijvoorbeeld dus wervingsactiviteiten onder scholieren. En natuurlijk voor Vlaggetjesdag', lacht hij.

Tot na Vlaggetjesdag in haven Scheveningen

Recruitment is voor de marine 'ontzettend belangrijk', benadrukt Van Zanten. 'Tijdens de scholierendagen krijgen jongeren dan ook een echte vip-behandeling van de bemanning, want we zijn superblij dat ze komen. We nemen ze helemaal mee door de Zeeleeuw, zodat ze een goede indruk krijgen van hoe wij hier met 62 mensen aan boord leven en werken.' Onderzeeboten zijn doorgaans onzichtbaar, maar in dat kader is het dus belangrijk je soms wél te laten zien. ‘Vooral wat we doen en wat voor bijzonder leven wij aan boord hebben. Want het is hier wel anders dan op andere schepen of ander werk dat mensen kunnen doen.’
De duikboot is behalve voor scholieren verder niet toegankelijk voor publiek. Wie de onderzeeër in elk geval eens van dichtbij wil zien kan nog tot zondag terecht in de haven van Scheveningen, daarna duikt de 68 meter lange Zr.Ms. Zeeleeuw weer onder.
De Zr.Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine meert aan in de haven van Scheveningen
De Zr.Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine meert aan in de haven van Scheveningen © Regio 15

Wat doet de Koninklijke Marine?

De Koninklijke Marine verzamelt onder meer inlichtingen met haar onderzeeboten. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De Zeeleeuw heeft onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten.
De marine heeft vier bewapende onderzeeboten in haar inventaris. Ze behoren tot de Walrusklasse. De boten zijn alleen wel verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen. Zo kan de Nederlandse krijgsmacht via onderzeebootoperaties ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan onze veiligheid.