Provincie en gemeenten eens over ontsluiting Bollenstreek

DEN HAAG - De gemeenten in de Bollenstreek en de provincie Zuid-Holland zijn het eens geworden over hun voorkeur om de noordelijke Duin- en Bollenstreek te ontsluiten. Bij Lisse en Hillegom komen nieuwe wegen tussen - grofweg - de duinrand en de polder, een alternatief voor de eerder afgeketste Duinpolderweg.
Het gaat om een weg tussen de Heereweg bij Lisse en de snelweg A44 bij Abbenes, de zogeheten verlengde tweede Poelweg. De N207 bij Hillegom wordt doorgetrokken door het bollenland, om zich te splitsen naar de Beeklaan richting het station in Hillegom. Later zou een splitsing kunnen volgen onder het spoor door richting de provinciale weg N206 onder De Zilk. De Poelweg kan op termijn worden doorgetrokken richting Leeuwenhorst tussen Noordwijkerhout en Noordwijk.
Officieel heet het dat de provincie Zuid-Holland, de regio Holland-Rijnland en de gemeente Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk 'een gezamenlijke ambitie geformuleerd' hebben. Hun gemeenschappelijke doel is om het doorgaand verkeer uit de dorpen te halen. Vooral de oost-west-verbinding tussen de duinrand en de snelwegen in de Haarlemmermeerpolder leiden tot grote overlast.

Zuid-Holland gaat eigen gang, kost 47 miljoen

Er wordt al jarenlang over de ontsluiting gesteggeld. Noord-Holland drong lang aan op een weg tussen Hoofddorp en de N208, dwars door de Oosteinderpolder in Hillegom. Sinds het nieuwe, ‘groene’ provinciebestuur van Noord-Holland zijn medewerking aan die Duinpolderweg ineens introk stonden de Bollenstreekgemeenten en de provincie Zuid-Holland er alleen voor. De Zuid-Hollanders gaan nu hun eigen gang.
Het pakket omvat maatregelen voor de fiets en de auto, en betekent een belangrijke impuls voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Het zou de provincie nu toch het oorspronkelijke begrote bedrag van € 47 miljoen gaan kosten. Provinciale Staten besluiten daarover na de zomer.