Leidschendam en Den Haag gaan 150 asielzoekers uit Ter Apel opvangen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
DEN HAAG - Leidschendam en Den Haag gaan van 29 juni tot 12 juli in totaal 150 asielzoekers tijdelijk onderdak bieden. In het Teleport hotel op de Binckhorst in Den Haag worden er 75 opgevangen; de sporthal aan de Kastelenring in Leidschendam wordt ingericht voor de opvang van nog eens 75 asielzoekers. Dat hebben de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg woensdag bekendgemaakt.
De regio gaat zo plek bieden aan mensen die niet terecht kunnen in het opvangcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel.
De gemeenten geven hiermee gehoor aan de oproep van het kabinet aan de veiligheidsregio's om in de periode van 1 juni 2022 tot en met 24 augustus 2022 om de beurt opvangplekken te verzorgen voor de crisisnoodopvang. De gemeenten regelen de locatie, de beveiliging en de catering. Het COA betaalt deze opvang en regelt zorg en ondersteuning. Ook zorgt het COA voor de standaard gezondheidscheck bij alle asielzoekers, met onder meer een tuberculose-onderzoek en een coronatest.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Het Teleport Hotel in de Binckhorst was al tot en met december 2022 volledig afgehuurd door de gemeente Den Haag voor de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Maar omdat er nu extra langdurige plekken zijn gevonden voor Oekraïners in het voormalige gebouw van het Koninklijk Conservatorium, is het mogelijk om het hotel voor twee weken beschikbaar te stellen voor de asielzoekers. Vanaf 12 juli 2022 wordt het Teleport Hotel weer ingezet voor de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
Begin deze maand werd bekend dat Den Haag ook al vierhonderd asielzoekers wil gaan opvangen in een kantoorgebouw op de Binckhorst. Dat is voor een langere periode, van van 1 juli en met 31 december van dit jaar. 'We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid nemen', aldus de Haagse wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) toen.

Medewerking

De sporthal aan het Kastelenring kan volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg mede door de medewerking van voetbalverenigingen RKAVV en SEV op korte termijn gereed gemaakt worden voor crisisnoodopvang. 'Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de toestroom van asielzoekers niet aan waardoor er vaak geen slaapplaatsen meer beschikbaar zijn. Door gedurende twee weken noodopvang aan te bieden, dragen we bij om de ergste nood in Ter Apel te verlichten', aldus burgemeester Jules Bijl in een verklaring.
Bijl laat daarbij ook weten dat de gemeente goed in de gaten houdt hoe de opvang verloopt. Op 22 juni is er een informatieavond voor inwoners van Leidschendam-Voorburg. Voor de omwonenden in Den Haag wordt een andere avond gepland.