Ramon zet zijn auto in achteruit en rijdt daarbij een vrouw dood: 'Niet over haar heengereden'

De vrouw overleed in het ziekenhuis.
De vrouw overleed in het ziekenhuis. © Regio15
DEN HAAG - Ramon R. (48) uit Leidschendam beweert er niets van te snappen dat hij in januari 2019 op het Spui in Den Haag een overstekende vrouw compleet over het hoofd zag toen hij achteruitreed. Hij had juist extra goed gekeken, zei hij. Toch reed hij de 66-jarige vrouw aan. De Haagse raakte zwaargewond en overleed een dag later. Tegen de verdachte werd woensdag in de rechtbank een werkstraf van 240 uur geëist voor dood door schuld.
Met zijn toenmalige vriendin en zijn kinderen was R. (48) op 6 januari 2019 onderweg naar Den Haag om een skateboard te kopen voor zijn dochter. Ze waren er bijna toen hij op het Spui de vluchtheuvel aan de verkeerde kant passeerde en op de andere weghelft belandde. 'Pas toen ik tegen het verkeer inreed, realiseerde ik me dat ik verkeerd zat', zei de 48-jarige man.

'Parkeersensoren werken juist als je zachtjes rijdt'

'Mijn ex-vriendin stapte uit en zei dat ik moest blijven zitten, omdat het niet goed was. Toen heb ik gelijk 112 gebeld.' Volgens diverse getuigen zou de verdachte over het slachtoffer hebben heengereden. En zou ze onder zijn auto hebben gelegen. 'Ik heb geen idee hoe ze daarbij komen. Ik ben er heilig van overtuigd dat ik niet over haar heen ben gereden.'
De aanklager vond dat er te weinig bewijs was dat de verdachte over de voetgangster heen is gereden. Wel is hij van mening dat R. harder reed dan stapvoets. 'Meneer had parkeersensoren en die werken juist als je zachtjes rijdt. Volgens getuigen reed hij harder en dan werken de piepjes niet meer. Vandaar dat hij haar niet heeft gehoord.'

Noodlottig ongeval

Hij vond dat R. in zodanige mate schuld droeg dat een straf op zijn plaats is. Naast die werkstraf eiste hij een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Volgens de advocaat van de verdachte ging het om een noodlottig ongeval waar R. weinig aan kon doen en zou hij moeten worden vrijgesproken. De Haagse rechtbank doet over twee weken uitspraak.