Den Haag maakt jacht op nieuw prestigieus Europees instituut

Het hoofdkantoor van Europol in Den Haag
Het hoofdkantoor van Europol in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Den Haag hoopt een nieuw prestigieus Europees bureau binnen te slepen. De gemeente wil zich kandidaat stellen om het instituut te huisvesten dat witwassen van geld én financiering van terroristische organisaties gaat bestrijden. De Anti Money Laundering Authority (AMLA) past bij Den Haag als internationale stad van vrede en recht én het is goed voor de economie: het zou de stad tussen de 25 en 30 miljoen euro aan inkomsten per jaar kunnen opbrengen, aldus het stadsbestuur.
De Europese Unie is nu bezig met het oprichten van het nieuwe agentschap. Hoewel de onderhandelingen daarover nog gaande zijn, is de verwachting dat het in 2023 met enkele tientallen mensen begint en dat als het in 2026 helemaal operationeel is, het tussen de twee- en zeshonderd medewerkers heeft.
Waar dat nieuwe instituut zich gaat vestigen is nog niet bekend. Officieel heeft nog geen enkel land zich kandidaat gesteld. Maar Nederland wil het hoofdkantoor wel graag hebben. Het Rijk heeft eind vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren naar wat het voor effecten zou kunnen hebben. Daaruit kwam naar voren dat het goed is voor het imago van ons land.

Kennis

Verder zou uit het onderzoek blijken dat er kennis kan worden binnen gehaald over bestrijden van illegale financieel-economische activiteiten. Bovendien kan het direct en indirect banen opleveren. En dus gewoon ook geld: de economische spin-off wordt geschat op 25 tot 30 miljoen euro per jaar.
Om die reden staat het kabinet positief ten opzicht van het idee om te proberen het instituut naar ons land te halen. Den Haag werpt zich nu op als een van de steden die het graag wil hebben. Inmiddels telt de stad al 480 grotere en kleinere internationale organisaties. 'Om ook in de toekomst relevant te blijven als baken van vrede en recht, werkt Den Haag actief aan het verdiepen, verbreden en vernieuwen van dit profiel. Dit gebeurt onder andere door het aantrekken van nieuwe organisaties die passen bij de stad', aldus het Haagse stadsbestuur.

Positieve effecten

Volgens het college van burgemeester en wethouders zou de komst van de nieuwe Europese organisatie nog veel meer positieve effecten kunnen hebben voor Den Haag. Zo zou het ook een werkgever of stageplek kunnen zijn voor de 8000 studenten van de Haagse Campus van Universiteit Leiden. Ook zou het goed zijn voor de congresmarkt. En voor de Europese school, die het op dit moment lastig heeft.
Wel wijst het stadsbestuur erop dat er ook negatieve gevolgen kunnen zijn. Zo is de huizenmarkt op dit moment krap. Maar volgens het college lukt het expats op dit moment nog wel aardig een woning te vinden. Daarnaast zullen de medewerkers van het instituut zich niet allemaal hier gaan vestigen, maar ook in buurgemeenten.

Beslissing

De verwachting is dat naast Nederland ook Duitsland en Frankrijk zich gaan melden als kandidaat-gastland. Ook Oostenrijk en Italië zouden mogelijk in beeld komen. De Europese Raad moet uiteindelijk een beslissing nemen waar het hoofdkantoor komt. Dat gebeurt waarschijnlijk eind 2022 of begin 2023.