Boerenprotest Den Haag gaat woensdag niet door

Boeren in de regio maken zich op om naar het Malieveld te gaan
Boeren in de regio maken zich op om naar het Malieveld te gaan © Omroep West
DEN HAAG - Het aangekondigde boerenprotest van volgende week woensdag gaat niet door. Organisator Agractie laat woensdagavond weten het protest van 22 juni niet door te laten gaan. De boeren zouden naar Den Haag komen om te protesteren tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen.
Agractie laat woensdag weten dat tijdens besprekingen met de achterban is gebleken dat de aangesloten boeren meer voelen voor 'een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe om daar een statement te maken', schrijft de organisatie in een persbericht.
'Om een gezamenlijk geluid vanuit de agrarische sector niet in de weg te staan hebben wij besloten de geplande actie op 22 juni in Den Haag niet te laten doorgaan, evenals de voorbereide vervolgacties onder meer bij het stikstofdebat op 23 juni', aldus Agractie. Hoe de actie op de Veluwe eruit gaat zien, is vooralsnog niet duidelijk.

Vooral rond natuurgebieden

Dinsdag meldde voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) in een vlog al dat de actiegroep zich niet zou aansluiten bij andere boeren die naar Den Haag zouden gaan. Zij zouden voor andere locaties voor hun acties kiezen. Naast FDF en Agractie is LTO Nederland een organisatie die betrokken is bij de invulling van het protest op 22 juni.
De boeren zijn boos door de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. In 2030 moet de uitstoot van stikstof met 50 procent zijn teruggedrongen. De landbouw heeft een groot aandeel in de uitstoot van stikstof. Vooral boeren rond natuurgebieden moeten hun uitstoot daarom beperken, tot wel 95 procent.