'Actieplan Scheveningen' uit de kast in strijd tegen drukte

Topdrukte op Scheveningen richting het strand
Topdrukte op Scheveningen richting het strand © ANP
DEN HAAG - Het beloven dit weekend drukke dagen te worden op Scheveningen. Met zomerse temperaturen van rond de dertig graden en Vlaggetjesdag in aantocht lijkt de komst van duizenden bezoekers onvermijdelijk. De gemeente gaat daarom maatregelen treffen om de drukte en overlast binnen de perken te houden.
Op vrijdag en zaterdag zet de gemeente een zogeheten 'druktescenario' in. Afhankelijk van de situatie kunnen er bijvoorbeeld meer verkeersregelaars, handhaving en politie worden ingezet of wegen worden afgesloten. De maatregelen van de gemeente komen voort uit het Actieplan Scheveningen dat vorig jaar in het leven werd geroepen om de overlast te beteugelen na een stortvloed van klachten door bewoners.
'Op zomerse dagen komen er veel bezoekers en wordt het natuurlijk druk. Dat is ook de bedoeling', zegt wethouder stadsdeel Scheveningen Anne Mulder. 'Daarbij moeten we soms keuzes maken waar niet iedereen blij mee is, zoals tijdelijke afsluitingen of de oproep niet meer met de auto naar Scheveningen te komen. Uiteindelijk is dit de enige manier om Scheveningen aantrekkelijk te houden om te wonen en als populaire badplaats voor jong en oud.'
Deze mensen zijn vrijdag van de zon aan het genieten op het Scheveningse strand:
Van de zon genieten op het Scheveningse strand

Scenario's worden aangepast

De druktescenario's van de gemeente zijn bedoeld om constant aangepast te worden aan de situatie. Het monitoren daarvan gebeurt via meldingen van medewerkers ter plaatse of Meldpunt Overlast Scheveningen. Ook houdt de gemeente de verkeersdrukte op en rondom Scheveningen realtime in de gaten.
Die realtime informatie kan ertoe leiden dat de gemeente besluit om verkeer uit Scheveningen te weren terwijl nog niet alle parkeerplekken bezet zijn. ' Als we dit doen, is dit omdat we weten dat het verkeer anders volledig vastloopt', verklaart de gemeente.
Drukte op het strand van Scheveningen
Drukte op het strand van Scheveningen © ANP

Openbaar vervoer

De gemeente raadt bezoekers aan Scheveningen aan om gebruik te maken van fietsen, scooters of het openbaar vervoer om naar Scheveningen te komen om de parkeerdruk zo laag mogelijk houden. Wie de drukte koste van kost wil vermijden kan het beste voor 10.00 uur of na 18.00 uur komen.
Ook benadrukt de gemeente dat parkeren in de woonwijken maximaal één tot twee uur is toegestaan en dat er streng wordt gecontroleerd. Wie betrapt wordt kan bij de eerste bon al een wielklem krijgen. Er wordt aangeraden om gebruik te maken van Park + Beach, waarbij men in de stad parkeert en met de tram of fiets verder naar Scheveningen reist.

Buslijnen

Meerdere tram- en buslijnen van de HTM rijden richting Scheveningen en kijkduin.
  • Tram 1 Scheveningen Noorderstrand: het strand is ook goed bereikbaar vanaf de halten Keizerstraat en Beelden aan zee.
  • Tram 9, bus 21, bus 23 Scheveningen Noorderstrand
  • Tram 11 Scheveningen Haven: stap uit bij de halte Doornstraat of de halte Duinstraat voor de haven. Het strand is op loopafstand van de eindhalte.
  • Tram 12 en bus 22 Duindorp: Het Zuiderstrand ligt op loopafstand van de eindhalte. Voor Scheveningen Haven stap uit bij bushalte Duinstraat.
  • Tram 16 Statenkwartier: voor Scheveningen Haven stap uit bij de halte Van Boetzelaerlaan.
  • Bus 23, 24 en 26 Kijkduin
  • Bus 28 Den Haag Zuiderstrand