Het wordt heet: hitteprotocol op wegen en pas op met zwemmen

Deze jongens zoeken verkoeling in het het Valkenburgse meer in Katwijk
Deze jongens zoeken verkoeling in het het Valkenburgse meer in Katwijk © Gieny Westra
REGIO - Er zijn tropische temperaturen in aantocht. Vrijdag kan het rond de dertig graden worden en ook zaterdag blijven de temperaturen hoog. Rijkswaterstaat neemt daarom extra maatregelen op de weg. En ook de KNRM waarschuwt: wie zin heeft in een verkoeling, moet rekening houden dat het water nog erg koud kan zijn.
Het hitteprotocol van Rijkswaterstaat gaat vrijdag om 10.00 uur in en is geldig tot 20.00 uur 's avonds. Het houdt in dat weggebruikers die tussen die tijd met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen door een berger en naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.
Het is volgens Rijkswaterstaat namelijk 'onwenselijk' dat gestrande weggebruikers lang in de zon op een berger moeten wachten. Het hitteprotocol geldt sowieso op vrijdag en mogelijk ook op zaterdag, in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Water kan nog koud zijn

Maar misschien stap je morgen wel niet in de auto, maar ga je lekker op een boot zitten om van het mooie weer te genieten. Toch is ook daar voorzichtigheid geboden, waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Duik niet zomaar het water in. 'Voel eerst even hoe koud het is.'