Complotdenkers deden aan pure volksmennerij: 'Worden nog steeds op handen gedragen'

Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
BODEGRAVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen complotdenker Wouter Raatgever (54). Joost Knevel (44) mag na een voorarrest van 322 dagen op de dag van de uitspraak de cel verlaten, maar het OM eist wel dat hij zich laat behandelen bij een kliniek. Tegen Knevel eiste het OM daarnaast een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
De complotdenkers staan bij de rechtbank terecht op verdenking van opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Tegen medeverdachte Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel eiste de officier van justitie donderdag een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel die hij reeds in voorarrest heeft uitgezeten.
De verdachten verspreidden ongefundeerde verhalen over satanisch ritueel kindermisbruik in Bodegraven. Op basis van herinneringen uit zijn kindertijd gelooft Knevel dat Van Dissel en de huisarts daarbij betrokken waren. Het OM noemt het bizarre beschuldigingen. 'Dag na dag werd dit verhaal erin gepompt. Puur volksmennerij', zei de officier. 'Verdachten worden nog steeds op handen gedragen. Daarin schuilt een reëel risico.'

Sadopedofiel, kindermoordenaar

Als gevolg van de internetuitzendingen van de verdachten kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Ook bij Van Dissel lagen bloemen in de tuin.
Raatgever filmde vanuit zijn auto een fietsende Van Dissel en noemde hem in de video een 'sadopedofiel' en 'kindermoordenaar'. In een andere video van de verdachten is vorig jaar april het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt.
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM © ANP

Orgie van verdachtmakingen

Vanaf dat moment werd de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) 24 uur per dag beveiligd. 'Verdachten waren onderzoeker, aanklager, rechter en beul tegelijk. En dat zien we vaker bij complotdenkers', zei de officier. Hij noemde hun veelbekeken internetuitzendingen 'een orgie van verdachtmakingen'. De verdachten verdienden volgens het OM 111.000 euro aan donaties door de internetuitzendingen.