Vergeten verzetsheld krijgt alsnog park naar hem vernoemd

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WASSENAAR - De verzetsheld Geesbert van Barneveld krijgt na lange tijd toch een park naar zich vernoemd in Wassenaar. Zeventig jaar geleden besloot de gemeenteraad dat Van Barneveld een straat naar hem vernoemd zou krijgen voor zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat gebeurde nooit. Onderzoeker Peter Knijnenburg nam de heldendaden van Van Barneveld onder de loep en attendeerde de gemeente op hun fout. Waardoor het geen straat, maar een heel park is geworden dat naar de Wassenaarder is vernoemd. Het G. Van Barneveldpark werd donderdag onthuld.
Tijdens de onthulling donderdagochtend waren zowel Knijnenburg als de schoondochter van Geesbert van Barneveld aanwezig. Van Barneveld's zoon overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van Covid. De verzetstrijder stierf zelf in het concentratiekamp Neuengamme. Schoondochter Jeanne hield een toespraak ter ere van haar overleden man en zijn vader. Ook de burgemeester sprak de aanwezigen toe.
Een aantal jaren geleden kwam Knijnenburg in contact met Van Barneveld's zoon, die hem vertelde dat Wassenaar iemand vergeten was. Na onderzoek kwam Knijnenburg er inderdaad achter dat deze belofte nooit werd waargemaakt. Maar even een straat naar een verzetsheld laten vernoemen ging niet zo makkelijk. 'Ik moest in detail aantonen wie Van Barneveld was, waarom de straat nooit naar hem was vernoemd en wat Van Barneveld precies heeft gedaan', vertelt hij in West Wordt Wakker op Radio West.

'Hij deed verzetswerk in pand van foute burgemeester'

'Hij heeft heel veel gedaan', vertelt de onderzoeker. Van Barneveld was gemeentesecretaris die onder het oog van een foute burgemeester allerlei dingen deed om Joden tijdens de oorlog te helpen. 'Hij vervalste onder andere persoonsbewijzen, begeleidde Joden naar onderduikadressen en zorgde dat ze distributiestamkaarten kregen om eten te kopen', legt Knijnenburg uit.
Ondanks dat Van Barneveld vergeten was door de gemeente Wassenaar, hebben zijn zoon en Peter Knijnenburg ervoor gezorgd dat iedereen herinnerd zal worden aan de heldendaden van Geesbert van Barneveld.
Peter Knijnenburg en andere genodigden tijdens de onthulling van het park
Peter Knijnenburg en andere genodigden tijdens de onthulling van het park © Peter Knijnenburg