Man speelt met wapen en schiet slachtoffer in buik: 'Het ging per ongeluk'

Het slachtoffer raakte zwaargewond
Het slachtoffer raakte zwaargewond © Regio15
LEIDEN - Een schietpartij aan de Haarlemmerweg in Leiden eind vorig jaar, waarbij een 37-jarige man in de buik werd geraakt, is veroorzaakt doordat een andere man met het vuurwapen begon te spelen. Dat verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tijdens een inleidende zitting bij de Haagse rechtbank.
De schietpartij gebeurde in de nacht van 29 op 30 december vorig jaar in een huis aan de Haarlemmerweg, waar het slachtoffer destijds een kamer huurde. De man overleefde het ternauwernood. De kogel kwam aan de rechterkant van zijn buik naar binnen en belandde in zijn linker heup. Op 9 maart dit jaar hield de politie de 33-jarige Osman S. uit Leiden aan.
De man zei donderdag bij de Haagse rechtbank dat hij het vuurwapen alleen maar in zijn hand hield, en dat het toen 'per ongeluk' afging. 'We moeten het allemaal niet groter maken dan het is', zei hij tegen de rechtbank. 'Een wapen kan vanzelf afgaan. Dat is hier gebeurd.' Zijn advocaat vond dat S. lang genoeg had vastgezeten, en vroeg om hem vrij te laten. Het OM verzette zich daartegen. Volgens de officier van de justitie had de verdachte het vuurwapen niet alleen in de hand gehad. 'Hij heeft er ook mee gespeeld, terwijl het wapen was doorgeladen.'
De politie deed uitgebreid onderzoek na de melding van een schietpartij aan de Haarlemmerweg in Leiden
De politie deed uitgebreid onderzoek na de melding van een schietpartij aan de Haarlemmerweg in Leiden © Regio15

'Hij lag in een keukenla'

De verdachte had kunnen weten dat dit gevaarlijk was, meende de aanklaagster. Bovendien had de verdachte het wapen zelf in zijn bezit, wat ook een strafbaar feit is. Hij zou het meegenomen hebben naar de woning aan de Haarlemmerweg. Dat bestreed de verdachte. 'Het wapen lag er in een keukenla', zei hij. De rechtbank vond het te vroeg om de verdachte al vrij te laten. Eerst moet tijdens de inhoudelijke behandeling op 9 augustus maar eens goed besproken worden wat er is gebeurd in de woning.