AIVD vat Russische spion in de kraag die als stagiair in Den Haag aan de slag wilde

Het Internationaal Strafhof in Den Haag
Het Internationaal Strafhof in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De AIVD heeft voorkomen dat een Russische inlichtingenofficier werkzaamheden kon verrichten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De man werkt voor de Russische militaire inlichtingendienst en maakte gebruik van een Braziliaanse identiteit, waarmee hij vanuit Brazilië naar Nederland reisde. Hij wilde aan de slag als stagiair. Hij was al aangenomen, maar kon op Schiphol worden opgepakt.
Zelden wordt een inlichtingenofficier 'van dit kaliber' opgepakt, zegt Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij geeft aan dat 'alle alarmbellen' afgingen en benadrukt dat er in potentie een zeer grote dreiging van de man uitging als het hem daadwerkelijk was gelukt bij het ICC aan de slag te gaan. 'Hij had toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de Russische inlichtingendienst zeer interessant zijn.' Ook had hij mogelijk strafzaken binnen het ICC kunnen beïnvloeden.
Het Internationaal Strafhof doet momenteel onder meer onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne. 'Door zijn Braziliaanse identiteit had hij ook zaken kunnen gaan onderzoeken die Rusland betreffen.' De 36-jarige Rus is teruggestuurd naar Brazilië, waar hij nog vast zit in afwachting van een strafzaak tegen hem. Hij kon aangehouden worden na samenwerking van verschillende internationale diensten, zegt Akerboom. 'Het was klassiek inlichtingenwerk.' Hoe dit in zijn werk is gegaan en of de man al langer in de gaten werd gehouden, kan hij niet vertellen.

'Meerdere van zijn kaliber'

Of deze zaak op zich staat, kan Akerboom niet zeggen. 'We zijn niet naïef en gaan er vanuit dat er meerderen van zijn kaliber rondlopen. We weten allemaal dat dit gebeurt, maar het is zelden zichtbaar.' De arrestatie speelde begin april al, maar wordt nu pas bekendgemaakt. Onder meer om het lopende onderzoek niet te frustreren, zegt Akerboom. Door deze zaak openbaar te maken, moet ook bewustzijn worden gecreëerd, zegt hij. 'We willen mensen en bedrijven erop wijzen dat dit kan gebeuren zodat ze bij vermoedens die signalen delen.'