Omstanders moeten opzij springen bij dollemansrit: 'Anders was ik dood geweest'

Politieauto botst tegen lantaarnpaal aan na crash met de Golf
Politieauto botst tegen lantaarnpaal aan na crash met de Golf © Media TV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist anderhalf jaar celstraf en een jaar rij-ontzegging tegen de 20-jarige Alphenaar Sequoyah B., die begin dit jaar als een wegpiraat door de straten van Alphen aan de Rijn reed. Agenten zagen dat hij een ballon aan zijn mond had en gaven hem een stopteken. Wat volgde was een achtervolging op hoge snelheid, die eindigde in een crash tussen de twee auto's. Tijdens zijn 'wildemansrit' schepte de Alphenaar ook bijna een paar voetgangers en fietsers. 'Als ik niet opzij was gesprongen, had ik dit met de dood moet hebben bekopen', verklaarde een getuige.
Op 15 januari kwamen twee agenten de bestuurder, Sequoyah B., tegen. Hij zat met een ballon aan zijn mond achter het stuur en reed veel harder dan toegestaan. De agenten gaven de Volkswagen Golf, waar meerdere jongeren in zaten, het stopteken. Dit negeerde B., waarop de agenten besloten de achtervolging in te zetten. Met snelheden boven de 100 kilometer per uur reed Sequoyah door de nauwe straten van Alphen, op sommige plekken zelfs tegen het verkeer in.
De achtervolging ging mis op de Leidse Schouw toen de Golf, volgens het OM, de politieauto ramde. Het politievoertuig kwam in de berm terecht. De Golf kwam even verder op tot stilstand, waarna Sequoyah de benen nam. Kort daarna werd hij aangehouden. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en in zijn zak vonden agenten een telefoon die hij mogelijk voor de verkoop van drugs gebruikte. Ook vonden agenten rondom de auto een zakje met 5,5 gram heroïne en 3 gram cocaïne.

'Auto kon niet eens zo hard'

Maar zo is het niet gegaan, volgens de verdachte. De dealertelefoon en de drugs zijn niet van hem, beweert hij. 'Ik heb uit de auto alles gepakt wat ik kon meenemen', verklaart hij. Volgens de advocaat van B. ramde de politie hem, en niet andersom, zoals de officier van justitie beweert. Bovendien zou zijn oude en kapotte Golf, nooit zo hard hebben kunnen rijden.
Tijdens de zitting in de Haagse rechtbank donderdag eiste de officier van justitie ook schadevergoedingen van 993 euro voor de agenten en een meldplicht en behandeling voor de verdachte. 'Om te voorkomen dat je in de toekomst weer zulke domme keuzes maakt.' Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.