Heel (Indisch) Holland bakt: spekkoek!

Spekkoek, een Indische lekkernij
Spekkoek, een Indische lekkernij © ANP
DEN HAAG - Wie er uit een Indische familie komt, heeft vast wel een bijzondere herinnering aan spekkoek. Of je nou kilometers omrijdt voor die ene toko, of dat je eigen oma urenlang voor een loeihete oven zat om spekkoek te bakken. Speciaal voor iedereen met zo’n verhaal organiseert Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 een heuse spekkoekwedstrijd. Zowel toko's als thuisbakkers mogen meedoen en de lekkerste spekkoek wordt geserveerd tijdens de herdenking.
'Spekkoek is een gerecht dat je alleen maakt als je er de tijd voor hebt, maar vooral ook veel liefde en aandacht', vertelt Helene Oppatja, bestuurslid van de Nationale Herdenking. 'Ik herinner me hoe mijn moeder voor de oven ging zitten en bouwde de spekkoek laagje voor laagje op. Tussen elk laagje kon ze twee tellen breien en dan moest de volgende laag er weer op.' Oppatja is niet de enige met zo'n verhaal over spekkoek. Juist daarom organiseert de organisatie in samenwerking met het Indische blad Moesson, een wedstrijd spekkoek-bakken, 'want eten hoort bij de Indische cultuur', vertelt Oppatja in Menno in de Middag.
Geen zorgen thuisbakkers, je hoeft het niet op te nemen tegen de professionele toko's. De twee categorieën doen apart van elkaar mee aan de wedstrijd. De beste spekkoek van de toko's zal geserveerd worden tijdens de herdenking. De beste thuisbakker gaat met zijn of haar spekkoek op de thee bij voorzitter Thom de Graaf van de Raad van State. Daar zal een mooie foto worden gemaakt, die op de website en de sociale mediakanalen van stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wordt geplaatst. Alle spekkoek zal gekeurd worden door een driekoppige jury, waaronder bekende chefkok Rumah Rasah.

Spekkoek staat symbool voor de Indische cultuur

De organisatie van de Nationale Herdenking wil meer jonge mensen betrekken bij de herdenking. Mede daarom is deze wedstrijd georganiseerd. 'We zijn vooral op zoek naar de verhalen achter de spekkoek. Net als de recepten worden deze verhalen van generatie op generatie doorgegeven, en dat mag niet verloren gaan', volgens Oppatja.
Heel (Indisch) Holland bakt: spekkoek!
Heel (Indisch) Holland bakt: spekkoek!
Spekkoek is daarnaast ook typerend voor de Indische cultuur. 'Spekkoek is heel symbolisch: iedereen kent het, iedereen houdt ervan en het is net zo gelaagd en complex als de Indische cultuur en haar geschiedenis', aldus Oppatja. Voor degene die een bijzonder of mooi verhaal hebben over die lieve tante of oma, of over het geheime familierecept, en zichzelf een echte keukenprins of -prinses vinden: je kan tot en met 19 juni inschrijven via  info@15augustus1945.nl. De Nationale Herdenking vindt op 15 augustus plaats bij het Indisch Monument in Den Haag, om het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en van de Tweede Wereldoorlog te eren.