Familie runt criminele organisatie: 'Slechts topje van de ijsberg'

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot negen jaar geëist tegen vijf Haagse broers (tussen de 46 en 36 jaar), hun ex-zwager (38) en een man van 26. De mannen worden verdacht van grootschalige drugsmokkel en -handel, het witwassen van miljoenen euro's en het vormen van een criminele organisatie.
De politie was de mannen al langer op het spoor. Doorslaggevend in de zaak waren de ruim 93.000 PGP-berichten (Pretty Good Privacy) die rechercheurs plots in handen kregen. Die berichten werden verstuurd met PGP-telefoons via servers van Encrochat en SkyECC. Zo dachten de mannen onopgemerkt te handelen.
In een van de berichten onderhandelt de 43-jarige broer over een kilo Colombiaanse of Boliviaanse cocaïne. 'Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli? Oké, bro, ik heb bolli voor je. 27750, bro', schrijft hij. Er worden foto's van blokken coke en stapels geld gedeeld. Veel van de berichten hebben het over de overdracht van dat geld.

Miljoenen euro's aangetroffen

Andere berichten gaan over de nummers van de zeecontainers die de organisatie gebruikt om te smokkelen, of over mogelijke fruithandelaren om nieuwe cocaïnelijnen mee op te zetten. De 43-jarige broer die berichten verstuurt, wordt ervan verdacht een leidende rol in de organisatie te hebben, samen met zijn 41-jarige broer.
Tijdens een grote huiszoekingsactie op 9 maart 2021 worden de verdachten aangehouden en hun woningen en auto's doorzocht. In de auto van de 43-jarige broer treffen agenten 3,5 miljoen euro, 43 kilo cocaïne en 17 kilo heroïne aan. In de woning van de 41-jarige broer wordt een ton aangetroffen, en in zijn BMW nog eens 480.000 euro en 110 kilo cocaïne.
Cocaïne in een ponypack
Cocaïne in een ponypack © ANP

Ontwormingsmiddel in drugs

In het huis van een 46-jarige broer vinden agenten een cocaïnewasserij en versnijdingsmidddel. Eén van de middelen die ze aantreffen is Levamisol, een ontwormingsmiddel voor paarden dat bij menselijk gebruik leidt tot het afsterven van bloedvaten en weefsel in de wangen en neus.
Uit de berichten blijkt dat het huis van 36-jarige broer een uitvalsbasis is voor de organisatie en als logistiek centrum en opslagplaats wordt gebruikt. De 26-jarige verdachte werd in het huis aangehouden. Daarnaast werden ook een geldtelmachine en verpakkingsmateriaal voor drugs gevonden. Op de telefoon van 26-jarige verdachte stonden nog meer foto's van drugs en geld. Volgens de officieren van justitie was hij de loopjongen van de bende.

'Topje van de ijsberg'

Tijdens de zitting benadrukten de officieren van justitie dat alle voorbereidingshandelingen uit de berichten slechts het topje van de ijsberg zouden zijn. De groep zou zich volgens hen al vele jaren actief bezighouden met het plannen van de invoer en verkoop van cocaïne op grote schaal.
De drugs komen onder meer uit Colombia, Peru en Suriname. Via de havens van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg werden de drugs via containers verspreid, vaak verstopt tussen fruit. Ook Griekenland zou een doorvoerland voor de organisatie zijn.

Internationale organisatie

Bij aankomst werden de drugs doorverkocht aan kleinere partijen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden. 'Vier van de zeven verdachten zijn betrokken bij deze internationale handel', aldus de officieren. 'Een groot deel van de dag waren ze ermee bezig. Tenzij ze op vakantie waren of een villa bouwden in Marokko.'
Het OM stelt dat de broers van 43 en 41 zich hoofdzakelijk bezighielden met de aanvoer via de zee. De jongere broers van 40 en 38 onderhielden de lijnen binnen Europa, en de resterende drie vervulden 'meer ondersteunende rollen'. Geen van de verdachten zou op een legale manier aan geld komen, maar wel over huizen en auto's beschikken.

Strafeisen

Het OM eiste een straf van 55 maanden cel en een boete van 870.000 euro tegen de broer van 43. Tegen die van 41 werd 62 maanden cel en een boete van 600.000 euro geëist. De rechter heeft verstek verleend omdat beide mannen het land zijn ontvlucht tijdens een schorsing van de rechtbank.
Tegen de broers van 40, 46 en 36 werden respectievelijk celstraffen van negen, vier en vijf jaar cel geëist. De 38-jarige zwager kreeg een strafeis van 90 maanden cel, en de 26-jarige man vier jaar. De uitspraak volgt in de week van 11 juli.