T-rex komt tot leven in Naturalis: 'Rexperience' laat het leven van Trix zien

Anne Schulp en de T. rex
Anne Schulp en de T. rex © ANP
LEIDEN - Vanaf woensdag 22 juni kun je in Naturalis oog in oog staan met de beroemde Tyrannosaurus rex 'Trix'. In de zogeheten 'Rexperience' krijg je een kijkje in het leven dat Trix 66 miljoen jaar terug leidde. Een aantal bezoekers mocht al een kijkje nemen in de nieuwe attractie van Naturalis onder leiding van Captain Dave.
Na een een tijdreis in de 3D-tijdmachine van Captain Dave stappen de bezoekers uit en kunnen ze rondlopen in de wereld van de dino’s, meldt mediapartner Sleutelstad. 'Naast de echte skeletten van uiteenlopende soorten dinosaurussen in zaal Dinotijd, zorgt de Rexperience ervoor dat Trix echt tot leven komt', meldt een woordvoerder van het museum enthousiast nadat hij een proefrit in de nieuwe attractie heeft gemaakt.
Je in de schoenen van Trix verplaatsen is niet alleen spannend, maar ook leerzaam. 'We hebben de Rexperience gemaakt op basis van de inzichten die we de afgelopen jaren over Trix hebben opgedaan', vertelt paleontoloog Anne Schulp. In 2013 groef een team van Naturalis, onder zijn leiding, de fossiele overblijfselen op van een van de meest complete T. rexen ooit ter wereld gevonden. 'Van het skelet, dat we in 2016 'Trix' doopten, hebben we veel geleerd. En tot op de dag van vandaag vormt het nog steeds een prachtige bron voor wetenschappelijk onderzoek naar deze soort en de tijd waarin T. rex leefde', vult Schulp aan.

Zwaar leven

Het team van Schulp kwam erachter dat Trix alles behalve een makkelijk leven heeft gehad. 'Ze had een flinke kaakontsteking, een wortelkanaalbehandeling was op zijn plaats geweest. Daarnaast had ze vier gebroken ribben, een rare vergroeiing aan haar staart en ze was in haar nek gebeten', vertelt Schulp.
Lees hier meer cultuurverhalen uit onze regio.