Vlaggetjesdag 2022: Hollandse Nieuwe, optredens en nog veel meer

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De Hollandse Nieuwe is er weer en dat betekent: Vlaggetjesdag! De hele zaterdag staat Scheveningen in het teken van haring. Wij zetten alle optredens en activiteiten voor je op een rijtje.
Er is de hele dag van alles te doen: haring proeven, optredens van bekende muzikanten en allerlei oud-Hollandse activiteiten, meldt mediapartner Den Haag FM. Op de Visafslag serveert de familie Simonis traditiegetrouw de lekkerste haring en kibbeling. Ook is er een grote Vistafel met Noordzeevis.
Op het hoofdpodium begint het feest al om 10.00 uur met een optreden van het Shantykoor Scheveningen, gevolgd door het Scheveningse Vissersvrouwenkoor. Om 11.00 uur is de feestelijke openingen van Vlaggetjesdag door minister van Landbouw, Natuur en Visserij Henk Staghouwer. De rest van de dag kunnen bezoekers genieten van optredens van lokale helden zoals Ragmob, Kopsmart en Trio Roept u Maar. Het feest wordt afgesloten door Sven Versteeg, de Captain Midnightband met Samantha Steenwijk, Mike Peterson en Trijntje Oosterhuis.

Overige activiteiten

Naast de feestelijke optredens zijn er ook nog tal van andere optredens en activiteiten om te bezoeken. Om 12.30 begint het Admiraalvaren, een oude traditie waarbij circa 70 schepen uit de jachthaven van Scheveningen langs het Admiraalschip varen en een groet brengen aan de Admiraal. Het Admiraalschip ligt aangemeerd in de eerste haven. Even later om 13.15 uur zal de KNRM spectaculaire demonstraties geven in de eerste Scheveningse binnenhaven. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven: zo is er een Kinder Haring Proeflokaal, worden de oud-Hollandse Kinderspelen gespeeld en wordt er een poppenkast georganiseerd.
Het tijdschema van het hoofdpodium kunt u bekijken op de website van de organisatie van Vlaggetjesdag.

Vlaggetjesdag Cup

De dag na Vlaggetjesdag wordt er een vriendschappelijke zeilwedstrijd georganiseerd voor de kust van Scheveningen. Samen met de Jachtclub Scheveningen wordt de Vlaggetjesdag Cup georganiseerd.
Vlaggetjesdag is in 1947 ontstaan als viering van de eerste vangst van de Nieuwe Haring. Al 70 jaar komt heel Nederland traditiegetrouw samen op de kade in Scheveningen voor een feestelijk ontvangst van de Nieuwe Haring. In aanloop naar deze dag staat Scheveningen vanaf zaterdag 10 juni t/m zondag 16 juni in het teken van live optredens, culinaire genot en wordt er gevaren met Oud Vissers. Vlaggetjesdag is een jaarlijks gratis toegankelijk evenement op Scheveningen.