Alphen aan den Rijn vangt zestig vluchtelingen op vanwege enorme drukte in Ter Apel

Asielzoekers worden opgehaald in Ter Apel
Asielzoekers worden opgehaald in Ter Apel © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn worden vanaf zaterdag zestig asielzoekers opgevangen. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen Omroep West. Door de enorme drukte in Ter Apel moesten vrijdagavond in totaal 175 mensen verplaatst worden naar opvangcentra in verschillende gemeenten in het land, waarvan er dus zestig zijn opgevangen in Alphen aan den Rijn. Op welke locatie ze verblijven, wil de woordvoerder niet kwijt.
Vrijdagavond werd al bekend dat Ter Apel de drukte niet meer aan kon en dat de bijna tweehonderd mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag in andere gemeenten opgevangen moesten worden. Naast Alphen aan den Rijn moeten Beuningen, Wormer en Haarlem de overige 115 mensen onderdak gaan bieden. Halverwege de avond meldde een woordvoerder dat de slaapplekken dus geregeld waren, maar dat een verdere zoektocht naar slaapplekken niets opleverde.
Eerder vertelde een woordvoeder van het COA al dat er vooralsnog voor iedereen in Ter Apel onderdak is, maar dat dat wel betekent dat een groep asielzoekers in tenten van het Rode Kruis, in een sporthal of op een stoel in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet slapen. Om hoeveel mensen dat ging is niet duidelijk.

Driehonderd extra plekken

Staatssecretaris Eric van der Burg zei vrijdagavond dat hij waarschijnlijk een oplossing heeft gevonden voor de meest acute nood in de asielopvang in Ter Apel. De veiligheidsregio's hebben volgens hem namelijk voor de komende dagen zo'n driehonderd extra opvangplekken toegezegd.
Het is nog onduidelijk of er in andere steden in de regio asielzoekers zullen worden opgevangen.