Zó vierde Scheveningen Vlaggetjesdag 2022 als vanouds: 'Een fantastische sfeer'

Twee mannen proeven de Hollandse Nieuwe tijdens Vlaggetjesdag 2022
Twee mannen proeven de Hollandse Nieuwe tijdens Vlaggetjesdag 2022 © ANP
DEN HAAG - Na drie jaar van afwezigheid vond zaterdag Vlaggetjesdag weer plaats in Scheveningen. Door het zonovergoten weer bezochten veel badgasten de Haagse badplaats waardoor het 'haringevenement' veel publiek trok. Deze oer-Hollandse traditie leverde dan ook leuke en smakelijke plaatjes op.
Burgemeester Jan van Zanen en Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaven zaterdagochtend het startsein en openden daarmee officieel Vlaggetjesdag. Bezoekers konden de rest van de dag genieten van diverse muzikale optredens, het lekkere weer en natuurlijk heel veel haring.
Veel mensen kwamen een kijkje nemen op de Vlaggetjesdag
Veel mensen kwamen een kijkje nemen op de Vlaggetjesdag © ANP
Jan van Zanen en Henk Staghouwer openden het evenement in Scheveningen
Jan van Zanen en Henk Staghouwer openden het evenement in Scheveningen © Richard Mulder
Organisator Peter Boelhouwer blikt terug en spreekt daarbij over 'een fantastische sfeer'. 'Mensen hebben dit drie jaar lang enorm gemist. Het festivalterrein is hartstikke druk bezocht.' Naast de unieke festivalganger die doelgericht voor hun haring komen, zag Boelhouwer ook veel Duitse toeristen. 'Er wordt ook behoorlijk wat Duits gesproken', lacht hij.
Er werden heel wat haringen geserveerd en opgegeten zaterdag
Er werden heel wat haringen geserveerd en opgegeten zaterdag © ANP

'Vet bekkie'

De activiteiten speelden zich dit jaar vooral af op land. Zo konden toeschouwers tientallen aangemeerde kotters, kleine vissersschepen, bewonderen in de Scheveningse haven. Ook de duikboot in de haven trok veel bekijks. 'De kades liggen vol met kotters en natuurlijk is de onderzeeboot er ook nog', vertelt Boelhouwer.
Tientallen kotters meerden aan in de haven
Tientallen kotters meerden aan in de haven © Richard Mulder
Sinds woensdag ligt de duikboot in de haven van Scheveningen
Sinds woensdag ligt de duikboot in de haven van Scheveningen © Regio15
Voor kinderen was er ook genoeg te beleven. Zo was er een Kinder Haring Proeflokaal, werden er oud-Hollandse kinderspelen gespeeld en was er een poppenkast georganiseerd. 'Ook bij de kinderen valt Vlaggetjesdag volgens mij goed in de smaakt. Onder andere ''lekker'' en ''vet bekkie'' hoorde ik bij het Kinder Haring Proeflokaal', voegt Boelhouwer tevreden toe.
Ook voor de kinderen was het een smakelijke Vlaggetjesdag
Ook voor de kinderen was het een smakelijke Vlaggetjesdag © ANP
Vlaggetjesdag is in 1947 ontstaan als viering van de eerste vangst van de Nieuwe Haring. Al 70 jaar komt heel Nederland traditiegetrouw samen op de kade in Scheveningen voor een feestelijk ontvangst van de Nieuwe Haring. In aanloop naar deze dag stond Scheveningen vanaf zaterdag 10 juni t/m zondag 16 juni in het teken van live optredens, culinaire genot en werd er gevaren met Oud Vissers. Vlaggetjesdag is een jaarlijks gratis toegankelijk evenement op Scheveningen.